IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмната страна на социалните мрежи

През 2017 г. Facebook, Twitter и други интернет гиганти показаха лошото си лице

22:19 | 27.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По време на речта си във Вашингтон миналия месец ръководителя на Федералната комисия по комуникациите (FCC) накара публиката да се замисли по един все по-сериозен въпрос: „От полза ли са социалните мрежи за американското общество?“.

"Като се има предвид все по-важната роля, която социалните мрежи имат във всекидневния ни живот, това е въпрос, който всички трябва да си зададем“, коментира председателят на FCC Аджит Пай.

Не много отдавна всички дебати като този биха се фокусирали върху страховете от пристрастяване и изолация, свързани с услуги като Facebook. Но през последната година светът се сблъска с тъмната страна на социалната мрежа: способността ѝ да разкъсва обществото, пише в свой анализ CNN.

През 2017 г. в медиите непрестанно се появяват заглавия за фалшивите новини и руските пропагандни кампании, които се простират из Facebook, Twitter и YouTube, заплашвайки да доведат до разделение в гласоподавателите.

Технологичната индустрия, която някога беше скъпа на Вашингтон по време на управлението на Обама, сега се сблъсква с критики от всички страни заради невъзможността си за следят огромните си платформи.

Миналия месец директори на Facebook, Twitter и Google се явиха пред Конгреса във връзка с ролята си в президентските избори в САЩ през 2016 г. По това време сенатор Джон Кенеди, републиканец от Луизиана, заяви, че е „много горд“ от трите „американски компании“, но допълни: „вашата сила понякога ме плаши“.

Сенатор Даян Фейнстейн, демократ от Калифорния, повтори думите на Кенеди на едно от изслушванията на Конгреса.

„Създали сте тези платформи и сега те не са използвани правилно“, коментира тя. „А вие сте тези, които трябва да направят нещо по въпроса, или ние ще го направим“.

Франклин Фоер, автор на „World Withoud Mind: The Existential Threat of Big Tech”, описва 2017 г. като „повратна точка“ за поставянето на въпроса за нарастваща „концентрация на власт“ в технологичната индустрия.

"Докато тези играчи растяха през десетилетията, те имаха огромен културен престиж и като цяло бяха харесвани“, коментира Фоев пред CNNMoney. Сега той твърди, че „има усещането, че тези компании са в позиция на отбрана“.

От години тези технологични компании се представят като инструменти, които могат да направят света едно по-добро място. Facebook се определя като начин „за сближаване на света“. Twitter наскоро се нарече „глобален градски център“. А мисията на YouTube е „да даде на всекиго глас и да го покаже на света“.

Но тази година тези идеалистични амбиции се разбиха в жестоката реалност както в САЩ, така и в чужбина.

Facebook е описван като позволяващ етническото прочистване в Мианмар. WhatsApp на Facebook е определяна като причина за побои в Индия след фалшива новина, която стана популярна в чат приложението. Google е обект на критики заради видеа с детска експлоатация, публикувани в YouTube. Twitter е обвинявана, че не премахнала спорен туит на президента Доналд Тръмп, в който заплашва с война Северна Корея.

Заглавията обаче се простират отвъд социалните мрежи. Apple е критикувана за подпомагане на цензурата в Китай. Amazon също е подложена на критики заради евентуалното си възползване от монополната си позиция при навлизането в нови индустрии.

Все повече хора са наясно с потенциала на технологичната индустрия да бъде както добра, така и лоша. И това се случва в момент, в който Силициевата долина е изправена пред по-голяма криза на доверието от гледна точка на това как се отнася към служителите си, клиентите и закона.

Uber, най-високо оценяваният стартъп в света, е обвиняван в несъобразяване с регулаторите, както и в шпионаж, даване на подкупи и други. Google е подложена на проверка за това колко плаща на жените в екипа си. Технологични директори и рискови инвеститори са изправени пред обвинения в сексуален тормоз. Потребителите на Yahoo научиха, че всеки един акаунт в услугите на фирмата (общо 3 млрд.) е бил хакнат.

Досега тези притеснения не са засегнали сериозно цените на акциите в технологичната индустрия, нито са променили значително общественото мнение. Изследване на YouGov, компания за пазарни проучвания, сочи, че няма „значителна промяна“ в силата на марките на компании като Facebook и Google тази година.

Но властите стават по-критични към тези компании, а до известна степен хора вътрешни на фирмите също стават по-критични към себе си работата си.

Чамат Палихапития, бивш директор на Facebook, наскоро се появи в заглавията с острите си критики към социалната мрежа.

„Създадохме инструменти, които разбиват начина, по който работи обществото“, коментира той.

В Силициевата долина решението на технологичните проблеми често се изразява в повече технологии, като по-добри алгоритми и нов изкуствен интелект. Но тази година технологичните фирми започнаха да включват повече реални хора (и реални пари) за решаването на кризата на доверието.

Миналия месец Facebook обяви, че ще удвои броя на хората, които работят по сигурността до 20 хил. души. Google също така планира да наеме 10 хил. души, които да „почистят“ YouTube.

Тези проактивни мерки могат да намалят шансовете за допълнително затягане на регулациите, твърди анализаторът Джеймс Какмак. Но тъмната страна на социалните мрежи вероятно няма да изчезне.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още