IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо и как България да се върне в групата на влиятелните ядрени държави?

Бъдете сигурни, че Великите сили въобще не се интересуват дали ще слагате слънчеви панели в Кърджалийско или вятърни турбини до Шабла, пише проф. Янко Янев

08:45 | 30.11.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Анализ на проф. д-р Янко Янев, изпълнителен директор  на Международната академия за ядрена енергия и виенския Център за ядрена компетентност

 

Това, че ядрената ни енергетика доказа по най-безспорен начин, че е стабилизиращият фактор на националната енергосистема с предвидими и доказуеми цени на електроенергията, е убедителен факт за онези, които в последните 20 години ни убеждаваха за слънце и вятър, а сега някои дори говорят за геотермална енергия и какво ли още не.

Няма лошо да изучим геотермалния потенциал, който между другото е добре изследван, но ние имаме знанието и опита да използваме термични и водни централи и сме една от 32-те страни в света, които могат да управляват и ядрени централи, а поне 60 държави искат, но не могат. Ядреното знание е огромен капитал, натрупан в последните 40 години на безопасна и устойчива експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“.

Електроенергията на АЕЦ „Козлодуй“ е от най-евтините и преди всичко стабилни във времето - достъпна 24 часа от денонощието, 7 дни в седмицата. Друг е въпросът, че въвеждането на пазар на електроенергията е причина за спекулациите и рязкото покачване на цените на тока. Поне досега пазарът не направи цената по-ниска, но създаде цял отбор от комисионери, посредници, търговци на капацитет и всякакви други „пазарни“ субекти, чиято единствена цел е да раздуват цената, която в крайна сметка плаща крайният потребител, бил той гражданин или индустрия.

Никъде по света пазарът на електроенергия не доведе до по-евтино електричество, но създаде кризи от най-различен характер, последните две в Тексас и цяла Европа. Сега с исканията за дългосрочни договори за доставка, особено за индустрията, май ще се върнем в доброто старо време, когато индустрията можеше да прогнозира цената на своите продукти със стабилна енергийна компонента и да избира пазарите, на които да ги пласира.

Имаме много сложен проблем за решаване в енергетиката. Първата политическа дискусия, особено в частта за ядрена енергетика, не вдъхва големи надежди, че ще се отместим от нулевата точка, в която се намираме. Ще имаме правителство от 4 партии с по-скоро медийно или почти никакво реално експертно знание в тази област, което е необходимо за вземане на стратегическо решение като това за строителство на АЕЦ.

Нека не забравяме, че лицензирането на нов енергоблок в България за последен път е правено преди повече от 30 години. Някои от хората, които го правиха, вече ги няма, а трудно създаваме нови експерти от такъв калибър. Притеснително е, защото освен задължителното условие да намерим начин как да тръгнем веднага към нови ядрени мощности, е важно да реформираме цялата енергосистема. Отказът от използването на въглищата е сложна задача, която минава през добре обосновано и позиционирано решение във времето, което отчита сигурността на системата и всички социални и обществени сътресения. Трудна, но възможна задача, ако се решава от компетентни експерти и смели политици. Нека тези, които ще съставят правителството, обърнат внимание, че развитието на ядрената енергетика в следващите 10 години е най-важната държавна задача в енергийната област. Дано знаят, че този процес без участието на държавата е невъзможен. Кой и как наби в главата на предшествениците им, че това може да стане само от частни инвеститори, не знам, въпреки че подозирам. Частните инвеститори имат място, но след като държавата определи и заеме своето място.

След 40 години в ядрената област, започвайки със Софийския университет, работа в шест правителства, Международната агенция за атомна енергия и в частния сектор, знам кой и как развива атомна енергетика в световен мащаб, посочва Янев. Факт е, че миналата седмица на конференция на партньорската организация International Framework for Nuclear Energy Cooperation (IFNEC), водена от САЩ, столът на България беше празен. Нас ни нямаше, а присъстваха премиери и министри от всички ядрени държави от Централна и Източна Европа. И всички заявиха ясно, че разглеждат ядрената енергетика като най-важния инструмент за безвъглеродна трансформация на енергийните системи. Това е показателно, особено когато говорим за ролята на държавата, която е комплексна - от регулиране на безопасността през националната сигурност и защита на населението до международни отношения и ангажименти.

Става дума за компетентност, доверие и не на последно място – престиж. Бъдете сигурни, че Великите сили въобще не се интересуват дали ще слагате слънчеви панели в Кърджалийско или вятърни турбини до Шабла. Но от това кога, как и къде ще строим атомна централа се интересува целия свят – от съседни държави, през големи геополитически играчи до най-важната част - нашето население. И ако сега не направим съществената крачка напред да дадем стабилна зелена светлина за нов ядрен проект, а може би и на два – и в Белене, и в Козлодуй, след няколко години ще е твърде късно и болезнено за бъдещето на страната.

Къде и кога трябва да се изгради АЕЦ е сложно експертно и икономическо решение и всякакви заклинания да не се харчат пари за този или друг проект, освен че са глупави, са вредни. Ако ще създаваме А-отбора на България, нека да съберем всички наши и поканим и чужди водещи специалисти, за да решим по най-добрия начин и най-бързо сложната ситуация, в която сами се вкарахме за последните поне 10 години.

Съседите ни строят или искат да строят нови енергийни проекти, в това чисто и ядрени централи. Турция изгражда активно вече 4 енергоблока в АЕЦ „Аккую“ заедно с Русия. Преговорите за други 4 енергоблока в Синоп продължават, а площадката Игнеада, на 12 километра от Резово, е в процес на оценка и разработка с участието на Китай. Румъния продължава активно да работи по довършването на АЕЦ „Черна вода“ с още два енергоблока и вече приключва преговорите за финансиране. В допълнение привличат американски компании да строят малки реактори. Ако още се чудим, много вероятно е Сърбия да ни изпревари и да вземе държавно решение за собствена АЕЦ.

Надявам се новите управляващи да разчетат правилно казаното като градивно. Ако в много други важни области вече са намерили съвпадение на цели, приоритети и начини за осъществяване на политики, в ядрената енергетика това ще е сложно, но ако още се забави, ще бъде пагубно за бъдещето на страната.

С годините в България бе натрупан огромен обществен заряд „за“ и „против“ ядрената енергетика. И от политици, които я подкрепят, но не знаят защо или от отявлени противници, които не разбират, а и не искат. Строителство на АЕЦ в Белене може да започне веднага, а в Козлодуй с необходимия отстъп за подготовка и лицензиране на площадката. Отложени решения и нови анализи водят само до загуби и възможна енергийна катастрофа. Само за сведение - за последните 15 години са направени десетки анализи от IAEA, HSBC, Cambridge analytics, EQE,VINCC, БАН и други, които ясно обосновават енергийната и икономическа основа на проектите. Само бързо и солидно подкрепено решение ще върне България в групата на влиятелните и отговорни ядрени държави, където ѝ е мястото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Бочката поне пробута "Балкански поток" и вероятно това му изяде главата, не кражбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Изпусни питомното, пък после гони дивото. Ликвидирани 4 блока по 660 мегавата. Това е мощността на една нова АЕЦ, като "Белене" приверно. Ако прибавим и АЕЦ "Белене", ставахме енергиен център на Балканите. Но сайбията НЕ ДАВА. Точка по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
тя беше и Куневица пачавретината ни спаси от победа по случая с Козлодуй дет апнаааме големия хххууйййй ... Освен тва тез руски гадни АЕЦове само замърсяят и гърмат минаайте си на вентилатори и дреме ви на щепсела нали ства облъчвате само тука ве бастунии такиа ?? Екипа на Тивасторите седнали и напрайли сумарно преписмо как да сме се върнели у великите ядрени държави, а лелее майко оФцете които блеят в зелено сека минута. Кратко и ясно - ми нема се върне нивга щот никой нема ни пусне повече там дет СССРа ни беше напрайл такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Въпросът е, че Росатом бяха готови не само да построят, но и да ФИНАНСИРАТ строителството на Белене - а вторият енергоблок щеше да е готов 19-20 година !!! Но картофоглавият *** изкозирува на трима американски сенатори - урoдът маккейн, Полуживата и нз кой още и спря строителството при подписан договор !!! Що за държава сме, щом бойкоборисов все още не е осъден за държавна измяна и разстрeлян?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Demertsel
преди 2 години
15-18 млрд много пари ли са, според теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
"България да се върне в групата на влиятелните ядрени държави?" - прилича на мантрата "да остнем на газовата карта" . Пстроихме турски поток, останахме на газовата карта............и плащаме руската газ по 1000$!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Скоро прочетох заглавие от рода " Русия получава атомна база в Сърбия". Понеже не знаех какво е "атомна база", прочетох и се оказа че Сърбия може да строи ядрена централа с руска технология. От ДАНС наясно ли са, че русия разглежда тези съоръжения, като средства за налагане на шизоидните протуберансии на путин. Представляват ли те заплаха за националната сигурност на България? Между другото, руските ядрени съоръжения са евтини, защото използва евтин и неквалифициран труд. Проектанти и заварчици по 1000 евро. Да ви имам и проектите и заварките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
igigov
преди 2 години
Предвид, че Р. Овч. е главния съветник на радевите кукли, то 15-18 млрд на реактор е далеч по-вероятна сметка като се тегли чертата. БГ има реален шанс за втори рекорд - след този на смърност, ще сме шампиони по скъп ток в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Б-стан не е велика сила. Но Рашастан е, макар и залязваща - що да не накараме бедния и глупав б-станец да плати пак 10ина млрд сметка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
професорът си пише да не заспи за беляНЕ ... ама този филм нема да се снима ... :))) ... в най-бедната държава в ЕС , да си построим най-скъпата централа с най-скъпият ток ... айде нема нужда ... те тука стинкаджийте се оакаха от реване за една въглищна централа , която уж хамериканска , та кво остава за нови ядрени мощности ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още