IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е разколебан преди гласуването на реформите в САЩ

Еврото се възползва от слабостта на зелените пари

11:32 | 19.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът започна новата седмица с понижение спрямо повечето основни валути. Основна причина за слабото представяне е предстоящото гласуване във вторник на данъчната реформа в САЩ. Очакванията за понижение на корпоративния данък от 35% на 21% притиснаха щатската валута, тъй като според голяма част от пазарните участници това ще рефлектира върху икономическия растеж в страната. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути спадна с 0,25% до 93,23 пункта. Доларът отстъпи и спрямо йената с 0,02%, завършвайки на нива от 112,55 йени за долар.

Еврото също се възползва от слабостта на зелените пари, приключвайки с повишение от 0.23% до 1.1780. Единната валута получи допълнителна подкрепа и от публикуваните положителни данни за индекса на потребителските цени в еврозоната. За месец ноември инфлацията във валутния блок оправда очакванията на икономистите, достигайки 1,5% на годишна база. Британският паунд поскъпна с 0,6% до 1,3401 въпреки коментарите от края на миналата седмица на Жан Клод Юнкер.Тогава председателят на Европейската комисия предупреди, че следващата фаза на преговорите по излизането на Великобритания от ЕС ще бъде по-трудна. Канадският долар отчете минимално повишение от 0,07%. Двойката USD/CAD завърши деня на нива от 1,2856.

Златото нарасна, след като получи подкрепа от слабостта на долара и съществуващата все още несигурност около данъчната реформа в страната. Спот цената на благородния метал се покачи с половин процент до 1 261,87 долара за тройунция. В същото време фючърсите със срок на доставка през февруари добавиха 8 долара към цената си или 0.6%, завършвайки на ниво от 1 265,50 долара за тройунция. "Ако данъчната реформа на републиканците бъде одобрена, смятаме, че е твърде вероятно жълтият метал да се понижи", коментира Роб Хауърд, старши инвестиционен стратег в американската Bank Wealth Management. "В случай, че намаляването на данъците бъде отхвърлено, цената на златото може да се повиши, тъй като това би засилило политическия риск", допълни още Хауърд. Повишение отчетоха и другите благородни метали. Фючърсите върху среброто нараснаха с 0,4% до 16,12 долара за тройунция. Платината скочи с 1,7% до 909,25 долара за тройунция. Металът записа най-силния си 2-дневен резултат от месец януари насам.

Wall Street приключи сесията на нови рекордни нива, след като голяма част от пазарните участници очакват положителна развръзка около гласуването на данъчната реформа на президента Тръмп. Dow Jones добави нови 140 пункта, завършвайки на ниво от 24 792,20 пункта. S&P 500 нарасна с половин процент до 2 690.16 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq записа най-силно представяне измежду водещите щатски индекси, след като поскъпна с 0,84% до 6 994,76 пункта. Конгресът на САЩ се очаква да реши във вторник дали размерът на корпоративния данък ще бъде намален на 21%. Ако законопроектът мине успешно, това би било голяма победа за републиканците.

Компанията Campbell Soup съобщи за намерението си да придобие Snyder's-Lance. Очаква се стойността на сделката да достигне 4,9 млрд. долара. В същото време производителя на шоколадови изделия Hershey обяви сделката по придобиването на Amplify Snack Brands. В резултат книжата на компанията нараснаха с 0,1%, докато тези на Amplify Snack Brands скочиха със 71,6%.

Фондовите пазари в Европа също завършиха на зелена територия първия ден от седмицата. Водещият германски индекс DAX30 се повиши с 1,59% до 13 312,30 пункта. Френският CAC40 поскъпна с 1,33%, завършвайки сесията на 5 420,58 пункта. Френската авиокосмическа компания Thales съобщи за намерението си да придобие производителя на чипове Gemalto. Прогнозите са стойността на сделката да достигне 4,8 млрд. евро (или 5,6 млрд. долара). На съвместна пресконференция двете компании изразиха желанието си да създадат "световен лидер в цифровата сигурност". Книжата на Thales и Gemalto се покачиха съответно с 8,15% и 5,6%. Акциите на компаниите от добивния сектор бяха сред най-печелившите. Anglo American и Glencore се повишиха, подкрепени от силното поскъпване при никела и оловото.

Във вторник икономическият календар е беден откъм събития. Сред по-важните новини, които се открояват, са данните за бизнес климата в Германия. От САЩ пък се очакват новини за петролните запаси в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

GBP/JPY

Ситуацията при GBP/JY се запазва същата. Вчера видяхме очакваната положителна сесия, с малкото уточнение, че цената макар и да премина, в крайна сметка не успя да затвори над 13-периодната пълзяща средна. За потвърждение на сценария ни е нужно днес да видим именно това.

CAD/JPY

Тук отново имаме запазване на ценовата конфигурация от вчера. След първоначалното поскъпване и последвалото поевтиняване в крайна сметка денят приключи с малко нетно движение, което по-скоро подкрепя идеята за поскъпване.

EUR/JPY

За EURJ/PY очакванията ни са по-скоро за поевтиняване, заради „пин“ свещта, която се е съобразила със съпротивата на 50-периодната пълзяща средна. Сега обаче, виждаме корекция нагоре и цената се задържа между двете плъзгащи. За трейдърите с по-агресивен подход е достатъчно да се види ново оттласкване от 50-периодната, за да се заемат къси позиции. За по-консервативните е по-добре да се изчака пробив на 13-периодната пълзяща средна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още