IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена влезе във възходящ тренд спрямо долара

Трейдърите се обърнаха към валутните инвестиции като по-сигурни на фона на волатилните капиталови пазари

12:25 | 14.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Японската йена се повиши до 5-месечен връх във вторник. Широката разпродажба на долари и спекулациите, че Японската централна банка може да предприеме рекордни монетарни стимули за икономиката, изстреляха местната валута. Йената вече спечели 1,5% срещу зелените пари този месец, възползвайки се и от отлива на инвеститорите от миналата седмица, които счетоха валутните инвестиции за по-безопасни пред огромните рискове на капиталовия пазар, породени от борсовия колапс. С началото на тази седмица инвеститорите продължават да продават долари и да купуват йени.

Доларът спадна с 0,57% срещу кошницата от шестте основни валути, като заличи някои от печалбите си натрупани през миналата седмица, когато се радваше на най-доброто си представяне от 2016 г. насам. "Много хора на пазара очакват йената да се повиши, тъй като промяната в паричната политика на Централната банка не е отразена в цената все още", каза Урхлих Леучман, анализатор от Commerzbank във Франкфурт. Ако японската валута продължи да поскъпва, тя ще достигне до най-високото си ниво от 2016 г. насам.

Перспективите за по-висока инфлация в световен мащаб разтърсиха инвеститорите този месец и помогнаха за спад на капиталовия пазар. Инвеститорите ще наблюдават отблизо публикуването в сряда на данните за потребителските цени в САЩ в търсене на признаци за инфлация. Еврото се повиши до 1,2356 долара, което е ръст от 0,53%, тъй като печалбите на световните пазари на акции насърчиха търговците да продават долари и да се насочат в по-рискови активи. Въпреки че апетитът към рисковите активи изглежда се възстановява, валутите на нововъзникващите пазари, не успяха да постигнат голям напредък, като турската лира, мексиканското песо и руската рубла.

Акциите отчетоха трета поредна печеливша сесия във вторник, тъй като основните измерители продължиха да се възстановяват от нивата на дълбока корекция, достигнати през миналата седмица. Индустриалният измерител Dow Jones затвори с 39,25 пункта по-високо до 24 640,45, след като падна със 180,24 пункта по-рано през сесията. Компаниите Goldman Sachs и 3M са най-големите участници в печалбите на индекса за 30-те най-високо ликвидни компании, като и двете покачват стойностите си с по 0,9%. Широкият S&P500 се повиши с 0,3% до 2 662,94 пункта, като финансовият сектор е сред най-добре представящите. Технологичният сектор междувременно се повиши с 0,3%, след като се търгуваше на ниски нива по-рано в сесията. Технологичният Nasdaq се покачи с 0,5% до 7 013,51 пункта, а акциите на Nvidia и Amazon се покачиха с по около 2%. Индексът падна с 0,6% по-рано в сесията.

Индексите затвориха по-високо за трети пореден ден, като се върнаха от корекционните нива, наблюдавани миналата седмица. В четвъртък Dow, S&P500 и Nasdaq затвориха най-малко с по 10% под рекордните си нива, постигнати миналия месец. Доходността на облигациите достигна 4-годишен връх в понеделник. Докато във вторник се търгуваха малко по-ниско на 2,831%, тъй като инвеститорите се насочиха към ключовите данни за инфлацията с обявяването на резултатите от индекса на потребителските цени днес.

Цените на петрола се възстановиха от по-ранни загуби, след като сортът Брент поскъпна с 13 цента до 62,72 долара за барел. Фючърсите за лек суров американски петрол приключиха сесията във вторник с 10 цента по-надолу до 59,19 долара за барел. Цените на петрола затваряха с корекция във всяка сесия на миналата седмица, заличавайки печалбите от началото на годината на фона на нестабилния капиталов пазар.

Златото поскъпна за втори пореден ден във вторник на фона на отслабващия долар и възстановяването на капиталовия пазар. Цената на спот златото се покачи с 0,36% до 1327,62 долара за тройунция, докато фючърсите върху златото в САЩ с доставка през април бяха с 0,26% по-високи до 1329,80 долара за тройунция. Сред другите благородни метали, среброто е без особено изменение при 16,55 долара за тройунция, докато платината се понижи до 973,80 долара. Паладият е нараснал с 0,08% до 985,22 долара за тройунция.

Днешният ден започна с публикуването на данните за БВП на Япония, очакванията бяха за 0,2% ръст, но резултатът беше по-слаб с повишение от 0,1% повишение. Въпреки по-слабия резултат йената проби 5-месечния си връх от 107,78 спрямо долара и продължи да расте. По-късно бяха обявени и резултатите на германската икономика. В 17:30 часа излизат запасите от американски петрол, а в 15:30 часа всички ще насочат вниманието си за нивата на инфлация в САЩ с публикуването на индекса на потребителските цени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

AUDUSD е достигнал до 13-периодната пълзяща средна, като движението през последните часове изглежда по-скоро корективно на поскъпването от началото на търговската сесия. Самата плъзгаща е между двете ключови нива по Фибоначи и това прави зоната на подкрепа още по-важна за пазара. Сценарият за ново поскъпване и тест на днес регистрирания вече връх е основен, но при пробив на дъното на 0,7853 вероятността за „мечи“ ден става по-голяма.

USD/CHF

Тук нещата се развиха много бързо и цената достигна точно до ключовото ниво от 0,9306, след което започна движение нагоре. Към този момент има изравнени шансове за поскъпване или поевтиняване.

GBP/USD

Вчера бяха отчетени първоначалните индикации за поевтиняване с условието, че предстояха данните за индекса на потребителските цени. Видяхме очакваното низходящо движение, но след това, като резултат от приетите като положителни новини за икономиката пазарът тръгна нагоре. Днес, наблюдавайки еднодневна времева рамка виждаме, че цената се е спряла на съпротивата на 13-периодната пълзяща средна. Това прави сценария за поевтиняване в рамките на деня по-вероятен. От друга страна, при пробив на плъзгащата, ситуацията ще се обърне.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още