IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите компенсираха загубите и отново са на дневен ред

Щатският долар отново започна да губи позиции спрямо еврото

11:29 | 13.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Мариан Благоев

Американските акции се повишиха в понеделник, след като повечето от водещите индекси през изминалата седмица отчетоха понижения, невиждани от 2 години насам. Индустриалният Dow Jones Industrial Average затвори с 410,37 базисни пункта по-високо, достигайки 24 601,27 пункта. DowDuPont и Apple бяха най-добре представящите се компании от Dow, като поскъпнаха съответно с 3,4% и с 4%.

S&P 500 добави 1,4% към стойността си, за да завърши на 2 656 пункта. Производствения и информационния сектор бяха сред най-добре представящите се. Технологичният Nasdaq напредна с 1,6% и достигна до 6 981,96 пункта. Акциите на Amazon, Bank of America и Apple, които паднаха рязко миналата седмица, напреднаха с 2,5%.
Dow Jones затвори със спад повече от 1000 пункта на два пъти миналата седмица и се повиши с повече от 300 пункта през последните дни. „Това изглежда като корективна фаза, а не като начало на мечи пазар“ каза Кейти Стоктън, основател на Fairlead Strategies.

“Най-големият риск за пазара е настроението на пазарните участници, тъй като то често се мени от прекалено „ мечо“ до прекалено „бичо“. Стоктън отбелязва, че може да отнеме още няколко седмици, докато тази корекция приключи. „Пазарът се опитва да се възстанови и да поеме нагоре, но има още спънки пред ентусиазма“, каза Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial”. Инвеститорите се притесняват от потенциалното вдигане на лихвите, поради което движенията на пазара на облигации ще продължат да бъдат от ключово значение за бъдещето. Доходността по 10-годишните облигации на САЩ се повиши до 4-годишен връх в понеделник преди да се търгува на 2,858%.

Европейските акции също бяха обзети от оптимизъм в понеделник. Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 1,17%, като всички основни сектори бяха на зелена територия. Британският FTSE100 се повиши с 1,19%, френският CAC40 - с 1,20%, а германският DAX30 с 1,45%. В периферните пазари единственият основен индекс, който попадна на негативна територия, беше на Атинската фондова борса.

Зелените  пари отново започнаха да губят позиции спрямо еврото в понеделник, след като записаха най-добрата си седмица срещу единната валута от близо 15 месеца, тъй като американските акции се възстановиха леко от драматичния провал. Пазарите все още са в завладяваща война между пристрастията към долара и перспективи за риск апетит.

Щатският лек суров петрол се установи на цена от 59,29 долара за барел, като се стабилизира след най-лошото си представяне от 2 години нсам. Лекият суров петрол приключи сесията в понеделник с лека промяна в цената си с 9 цента на 59,29 долара, като преди това се покачи до 60.83 долара за барел. Цената за сорта Брент спадна с 20 цента до 62,59 долара за барел. Слабият долар подпомогна петрола, правейки го по-атрактивен за други инвеститори, които държат валута различна от долари.

Пазарът на суров петрол също бе подкрепен от търговците, които отложиха дълги позиции миналата седмица, каза Джон Макалосо, анализатор в Tyche Capital Advisors. В началото на тази седмица пазарът изглежда ще бъде задвижван от технически фактори преди данните за запасите на Администрацията за енергийна информация на САЩ. “Растежът на търсенето е много силен и с намалените добиви в страни като Венецуела се помага на ситуацията. Американските енергийни компании добавиха 26 петролни платформи, търсещи нова продукция миналата седмица, увеличавайки броят им до 791, което е най-високото ниво от април 2015 г.

Златото поскъпва в понеделник, но неговата стойност през тази седмица до голяма степен ще зависи от данните за инфлацията в САЩ. Това на свой ред означава, че може да бъде вдигнат основният лихвен процент по-бързо от очакваното, смятат анализаторите. Спот цената на златото се повиши с 0,6% до 1 324,16 долара за тройунция. Това е с повече от 3% по-ниско от неговия 17-месечен връх при цена от 1 366,07 долара за тройунция през януари. Фючърсите на метала се установиха с 0,81% на цена от 1 326,30 долара за тройунция. Притесненията относно инфлацията в САЩ се появиха, след като данните през този месец показаха силен ръст при работните места в комбинация с покачване на почасовото заплащане. Това засили очакванията, че трудовият пазар на САЩ ще достигне пълна заетост през тази година.

През днешния ден се очакват няколко по-важни макроикономически новини. Първата ще дойде от Великобритания с данните за производствения индекс. Очакванията на анализаторите са за стойност от 2,9%, като всяко отклонение от прогнозата има потенциал да доведе до голяма волатилност при валутната двойки с участието на британския паунд.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

USD/CHF

Вчера анализът показваше вероятност, както за директно поевтиняване, така и за продължаване на корекцията до по-дълбоките нива на Фибоначи. След като в крайна сметка във вчерашната сесия видяхме рейндж, то днес вече пазарът избра сценария за развитие с директно падане. Целта на движението е 0,9306.

GBP/USD

Днес се очакват данните за индекса на потребителските цени във Великобритания. На фона на това, ценовото поведение при „кабела“ дава по-голяма тежест на сценарий за поевтиняване, поне докато не видим новините. Ключовото ниво за евентуално по-голямо поевтиняване е зоната около текущите дъна на 1,3832.

GBP/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още