Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

На валутния пазар: Триумф за долара, поражение за еврото

На фона на събитията в Китай американската, а не европейската валута, се превърна в убежище

На валутния пазар: Триумф за долара, поражение за еврото

Снимка: Getty

2020 г. трябваше да бъде годината, в която Европа започва да блести. След като претърпя напускането на Великобритания, Европейският съюз имаше шанса да продължи напред с по-голяма сигурност. Отслабването на търговската война между САЩ и Китай би помогнало за възстановяването след спада в промишлеността, който изглежда приключва. И еврото може да започне да се засилва спрямо долара, в процес, който е горещо желан в столиците на Европа и САЩ, пише Джон Отърс за Bloomberg.

Още по темата
Не се получи по този начин. След неблагоприятна търговия в понеделник еврото е на най-ниското си ниво от четири месеца, близо до отчитането на 30-месечно дъно и още веднъж под нивото си от деня на президентските избори в САЩ през ноември 2016 г. Единната валута отново се обезценява.

Какво точно се случва? Няма конкретен единичен фактор зад спада, а по-скоро преобладаваща комбинация от обстоятелства, която тласка валутата надолу. 

На първо място, разбира се, е политиката. В цяла Европа центърът не успява да удържи. В Германия спорът за това дали да се позволи на дясната Алтернатива за Германия да вземе участие в правителството на провинция Тюрингия доведе през уикенда до оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на дясноцентристкия Християндемократически съюз и посочен наследник на канцлерката Ангела Меркел. По този начин германската политика потъна в хаос.

В Ирландия победата на лявата радикална партия Шин Фейн в изборите за долна камара на парламента по подобен начин остави утвърдените лявоцентристки и дясноцентристки партии в състояние на объркване. Ирландската политика също се пренастрои и не е ясно какъв вид политика или подход към управлението ще възникнат.

На следващо място е промишлеността. В понеделник Италия последва Германия и Франция, отчитайки ужасни данни за индустриалното си производство за края на миналата година. Коронавирусът в този момент не е имал ефект – по общо мнение промишлеността отново набираше скорост, очаквайки тласък от подновеното търсене в Китай след примирието в търговската война със САЩ. Сега виждаме, че и трите най-големи икономики в еврозоната приключиха годината с рязко забавяне.

Това е лошо, защото еврозоната понастоящем не е място за убежище от неприятностите в китайската икономика. Известното забавяне в Китай вече може да се приеме като даденост в резултат от закъснелите мерки за овладяване на епидемията. За съжаление на Европа това идва, след като Германия се остави на икономическата милост на Китай. Данните на Международния валутен фонд показват, че износът от Германия за Китай сега малко надвишава този от САЩ, които са много по-голяма икономика.

Ако търсите убежище от Китай, това със сигурност не е еврото, а по-вероятно доларът. Макар САЩ да бяха международен агресор в търговската война срещу Китай, те губят най-малко от сегашните трудности на азиатската икономика. Америка е очевидното убежище.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

15
 
16
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не разбирам само защо поевтиняването на еврото се смята за нещо лошо. ЕЦБ се мъчи да го постигне от години. Целта е паритет с долара. Какво ще спечелим? Европейските стоки стават по-конкурентни на международния пазар. Изпънява се целта за инфлацията. Дълговете в евро намаляват. Доходите и цените в богатите страни започват да се нормализират. Спестяванията излизат изпод дюшеците и се включват в икономиките.
6
 
18
 
7
Mavi Goz до: studioaa
преди 1 година
Екзактли! Зелката не е разчела абревиатурата RGGI... Нормално за зеленясал ентусиаст...

Иначе, ето това в статията казва всичко:

“ В понеделник Италия последва Германия и Франция, отчитайки ужасни данни за индустриалното си производство за края на миналата година.”

Така се получава, когато от поне една петилетка всички ръководни органи на ЕС се занимават само с либерална политика - каквото и да значи това. Това е и резултатът от месианското самочувствие на загубилата всякаква реална представа за околния свят ***, която се е окопала в Брюксел срещу космически заплати! Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено... Когато икономика се управлява от комунисти-мечтатели чрез декрети, постановления и директиви, а не с пазарни инструменти, това е резултатът... Особено в недружелюбен свят, обитаван от гладни и силни хищници...
5
 
8
 
6
studioaa до: zelka007
преди 1 година
Този линк напълно отрича безумното ти мнение. В САЩ е назаконно да се събират данъци индиректно както е у нас и не може никога да има въглероден данък. Това, че зелево-либерални б***рдаци като Ню Йорк и Калифорния са въвели местни въглеродни данъци нищо не значи. Федералното правителство няма право да провежда такава политика...
4
 
15
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Европа сама си е виновна. То не бе регулация не бе чудо..... по всички неща. В България още повече наредби апарати през 5-6 месеца, ново пет. GDPR и куп глупости ....... с интернет има маса регулации в момента .... как да видиш новата тесла да започва от България или Европа ? Никак :)
5
 
8
 
4
zelka007 до: studioaa
преди 1 година
те ти да знаеш ... да не се излагаш като краставичар на пазара на красна поляна ... то не си само ти де , и други туканка из форума смятат , че само в ЕС има въглеродни квоти и данъци ... а уса-то и чайниците нямали ... :))) ...

https://www.c2es.org/document/us-state-carbon-pricing-policies/

https://www.icf.com/insights/public-policy/china-carbon-price

Още от Анализи
Рокадите на Ердоган в централната банка поставиха основите за по-бавен растеж