IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайската икономика продължава да се забавя - до едва 6%

Това е най-ниското ниво от почти три десетилетия и е по-слабо разширяване от очакваното от експертите

09:55 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на китайската икономика се забави неочаквано силно и спадна до най-ниското си ниво от близо три десетилетия. През третото тримесечие втората по големина икономика в света се разшири едва с 6,0 процента в сравнение със същия период на миналата година, както съобщи статистическата служба в Пекин. Експертите посочиха като причини търговската война между Китай и САЩ, несигурността на инвеститорите и китайските усилия за справяне с нарастващия дълг.

Растежът за трите тримесечия заедно, от 6,2 процента, е в долния край на насоките на правителството за цялата година, от 6,0 до 6,5 процента. През първото тримесечие бяха постигнати 6,4 и 6,2 процента. Експертите всъщност очакваха 6,1 процента за третото тримесечие. Въпреки това, не само в САЩ и по света, търсенето на стоки, произведени в Китай, е намаляло по-рязко от очакваното - вътрешното търсене също отслабва. През 2018 г. икономиката на Китай се повиши със 6,6 процента, припомня Ройтерс.

По-бавният растеж в САЩ и Китай, причинен от търговската война между двете най-големи икономики, забавя и световната икономика и влошава перспективите за ЕС. Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобален растеж тази седмица за четвърта поредна година до 3,0%, което е спад спрямо очакваните през юли 3,2%. От друга страна, федералното правителство на Германия се придържа към прогнозата си за ръст от 0,5 процента през тази година, но понижи прогнозата за 2020 г. с 0,5 пункта до 1,0 процента в четвъртък.

Китай е най-големият търговски партньор на ЕС.



„Търговският спор предизвиква преди всичко несигурност, която се отразява в сдържаността на частните компании по отношение на инвестициите", казва пред германския Handelsblatt Макс Ценглайн от Берлинския  институт за Китай Merics. „Силно спадащият износ за САЩ през третото тримесечие допринесе за общото свиване на износа на Китай“. Търговският конфликт и свързаното с него раздалечение със САЩ ще засягат все повече китайската икономика, пояснява той.

Въпреки „прекратяването на огъня“ и неясното споразумение за „първа фаза“ в търговските преговори, опасността не е приключила. Двете страни възнамеряват  да подпишат споразумение в Сантяго де Чили до срещата между американския президент Доналд Тръмп и лидера на Китай Си Дзинпин в рамките на Азиатско-тихоокеанската среща на върха в средата на ноември. Но все още има много неясноти - особено по отношение на размера на вноса селскостопански стоки от САЩ  в Китай. Освен това Поднебесната империя изисква не само спиране на обявените нови американски наказателни мита, но и премахване на съществуващите специални такси.

В допълнение към търговския конфликт експертът от Merics Ценглайн вижда „предимно вътрешни китайски причини" за забавянето на растежа в Китай. Той се позова преди всичко на продължаващите усилия на Пекин от 2017 г. за ограничаване на растежа на кредитите и свръхзадлъжнялостта. „Търговският конфликт със САЩ се проявява само постепенно в цифрите, като например за износа или инвестициите в производство“.

"Почти всички двигатели на растежа са насочени надолу", казва Лю Шъндзън, вицепрезидент на China Europe International Business School (CEIBS) в Пекин. „Освен инвестициите и износът, потреблението също се забавя“. По думите му правителството не предприемало големи икономически мерки за стимулиране поради новите проблеми като свръхзадължеността и някои балони. Освен това и ефектът от подобни мерки избледнявал все по-бързо и по-бързо, казва Лю. „Икономическото възстановяване отслабва с всеки пакет стимули, ефектът намалява с всяка година“.

Китайската икономика е силно зависима от заемите. Но разширяването на кредитите увеличава риска за прекалено голямо задлъжняване, което така или иначе е "много високо“ във фирмите. Общият дълг на Китай достигна 305 процента от икономическата продукция.


„Как да изплащаме дълговете в бъдеще - все още това остава голямата дилема", казва Лю Шъндзън. „Ето защо смятам, че проблемът с дълга наистина е пречка“.

Досега властите в Пекин се фокусираха върху ограничени, целенасочени мерки като съкращаване на резервите и лека подкрепа за кредитите, предпазлива заради опасността за разширяване на и без това големия дълг на нацията. Срещата на висшето ръководство на комунистическата партия, която предстои през следващите дни, може да представлява възможност за преглед на настройките за стимулиране, коментира и Bloomberg.

„Китайската икономика се бори както с външните, така и с вътрешните насрещни ветрове“, казва Фредерик Нойман, съръководител на отдела за азиатски икономически изследвания в HSBC Holdings Plc в Хонконг. „Износът започна да намалява на фона на колебливото глобално търсене и повишаването на митата от САЩ. Въпреки известно стабилизиране на продажбите на дребно и промишленото производство през септември общото търсене продължава да намалява, което отразява все още сравнително трудните условия за кредити“, допълва той.



Тъй като икономиката на Китай се забавя, страната купува по-малко от останалия свят, изтласквайки търговския си излишък по-високо и ограничавайки глобалния икономически растеж. Това има голям ефект върху търговските партньори - от развитите икономики като Германия до доставчиците на стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още