Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Световните трейдъри катапултират юана в лигата на лидерите

Чуждестранните фондове непрекъснато вливаха пари в Китай през последната година заради доходността

Световните трейдъри катапултират юана в лигата на лидерите

Снимка: архив Ройтерс

Ускоряващата се трансформация на китайския юан от местна валута във валута, която си съперничи с водещите световни валути, кара трейдърите да изоставят опасенията си колко по-далеч би могла да стигне, ако не се осъществят някои реформи.

В Лондон - световният център за чуждестранните валути, има повече юани, които сменят собствениците си от всякога. Опциите върху китайската валута надвишават тези, отнасящи се до японската йена, а покупката или продажбата на юани сега е толкова евтина, колкото търговията с британския паунд, пише Bloomberg.

На този фон има признаци, че китайският юан играе все по-голяма роля за влияние върху широките ходове на долара, според Wells Fargo & Co.

Но в основата на тази експлозия стои поток от капитал, който се влива на китайските пазари, подхранван от неистово търсене на възвръщаемост на фона на над 14-те трлн. долара дълг в световен мащаб, плащащи по-малко от 0%.

Този апетит за някои от най-доходните държавни облигации на държавите от Г-20 повиши интереса към Китай значително и генерира търсене на ликвидност от инвеститори, които искат да финансират и хеджират своите инвестиции. Това също така насърчава нестабилността и привлича спекуланти, които са пренебрегвали пазара в продължение на години.

„Това със сигурност е водеща валута по отношение на потока, който наблюдаваме“, коментира Кевин Кимъл, базиран в Ню Йорк глобален ръководител електронни валути в Citadel Securities. „Търговската активност, свързана с юана, се увеличи значително“, допълва той.

Още по темата

Промяната настъпва, тъй като Китай продължава да се отказва от контрола - макар и бавно, върху своята строго управлявана валута, основата на дългосрочния план на Пекин за насърчаване на по-широкото му използване в световен мащаб.

Китай обмисля облекчаване на ограниченията за гражданите, инвестиращи в ценни книжа извън континента - ход, който би улеснил двупосочните капиталови потоци.

Т.нар. интернационализация на юана е неразделна част от целта на правителството да се „отвърже“ от американския долар. Някои виждат в това геополитическо предизвикателство за върховенството на зелените пари.

Намаляването на зависимостта на Китай от долара стана по-уместно през последните години поради икономическото напрежение със САЩ - тенденция, която вероятно ще продължи и при администрацията на новия американски президент Джо Байдън.

Засега международните инвеститори се насърчават да използват офшорната версия на валутата, известна с обозначението си CNH на пазарите. Докато офшорният юан теоретично се търгува свободно - което означава, че цената му може да варира заедно с търсенето, икономическите данни и геополитическото развитие, той обикновено се придържа доста близо до китайския юан, обозначаван като CNY.

Тъй като е позволено само 2% отклонение над и под дневния курс, определен от централната банка, Китай държи властта над валутата далеч извън границите на страната.

Все пак, въпреки ограниченията, средният оборот на юана в Лондон е скочил до рекордните 84,5 млрд. долара на ден през октомври, според проучване на централната банка на най-големия център за търговия с валута в света. В Северна Америка дневните обеми са се удвоили в сравнение със същия отчетен период миналата година до 7,8 млрд. долара. Борсовият гигант CME Group Inc. казва, че обемите на спотовете на платформите му в Лондон и Ню Йорк са се увеличили съответно с 90% и 131% от 2015 до 2020 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Какво означават поскъпването на долара и поевтиняването на златото?