Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

4 години след референдума за Brexit: Къде е Великобритания днес?

И днес британците остават разделени по темата, но повечето са се примирили с напускането на блока

4 години след референдума за Brexit: Къде е Великобритания днес?

Дейвид Камерън - британският премиер, който осъществи вота за Brexit. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

 

Повечето британци могат много добре да си спомнят датата 23 юни 2016: това беше денят, в който гласуваха за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Резултатът изненада мнозина по това време: с 51,9 процента едно тясно мнозинство се изказа в подкрепа на Brexit.

Оттогава изминаха четири години. Къде е Великобритания днес? Най-важните въпроси и отговори по темата:

Още по темата


Кога ще се осъществи окончателно Brexit?

Де факто напускането на ЕС вече се случи в полунощ на 31 януари. Но все още не забелязваме това: тъй като преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания се проточиха, беше договорен преходен период.

Всички предишни споразумения следва да продължат да се прилагат до края на 2020 г. Какво ще се случи след това е несигурно. ЕС и Великобритания все още не са в състояние да се споразумеят как да процедират помежду си в бъдеще.

Основният спор е дали и до каква степен Обединеното кралство трябва да продължи да спазва правилата на ЕС относно държавната помощ, правата на работниците и темите за околната среда, каква роля ще играе Европейският съд (ЕСС) в отношенията в бъдеще и какъв достъп ще имат рибарите от ЕС до британските води.

Какво се случва, ако не се стигне до споразумение?

Ако преговарящите страни не успеят да постигнат споразумение до края на 2020 г., Великобритания ще се превърне в т. нар. трета страна за ЕС - което много туристи ще забележат още на границата, когато бъдат проверени по-внимателно и може да им е необходима виза за влизане.

След това икономиката ще се ръководи по правилата на Световната търговска организация (СТО) от 1 януари и ще бъдат въведени мита и по-строги регулации. Тези мерки вероятно ще засегнат Обединеното кралство по-силно, но и ЕС.

Северна Ирландия имаше специална роля в процеса на Brexit. Какъв е статусът?

Преди излизането от съюза ЕС и Великобритания бяха подписали споразумение за напускане и декларация за намерение (ето защо „Brexit без сделка”, за който се опасяваха мнозина през миналата година, вече не може да се осъществи, строго погледнато). Съдържащите се в него договорености се прилагат, дори ако в текущите преговори не се постигне резултат.

Правилата за Северна Ирландия ще се прилагат от края на 2020 г. - докато парламентът на Северна Ирландия не ги отмени. Първото гласуване се очаква да се проведе през 2025 година. Като се има предвид специфичното положение на ирландския остров, в споразумението за оттегляне бе постигнато съгласие Северна Ирландия да продължи да спазва митническите разпоредби на ЕС и правилата за вътрешния пазар на ЕС, като по този начин ще се избегне твърдата граница на остров Ирландия. Вместо това ще се извършва митнически контрол между Северна Ирландия и Британските острови.

Какво е общото настроение за Brexit в страната?

В многобройни проучвания през последните години няма ясно изразена промяна в съзнанието на британците. Настроението като че ли се измества малко към „оставане в ЕС“, но в крайна сметка проевропейците обикновено са само с няколко процентни пункта пред желаещите напускане на блока.

И като се имат предвид дългите, трудни и често разгорещени дебати във Великобритания, много британци са уморени от въпроса: В анкета на Yougov, проведена през януари, 41 процента от анкетираните граждани заявиха, че са се примирили с излизането от ЕС.

Как се развива икономиката?

Повечето компании също искат яснота и споразумение, което да ги предпазва от прекалено големите катаклизми след излизането от ЕС. Те се опасяват, че мита, тарифи и нови регулации биха се отразили зле на бизнеса им - в момент, в който те вече се борят за оцеляване заради причинената от коронавируса криза.

Експертите от Английската централна банка наскоро предупредиха, че икономическата продукция на Обединеното кралство може да се срине с 14 процента през тази година, което би бил най-големият срив за последните 300 години. Малките предприятия ще бъдат особено засегнати, предупреди наскоро Каролин Феърбеърн, ръководител на британската бизнес асоциация CBI.

В допълнение към пандемията „компаниите няма да успеят да се подготвят за рязка и хаотична промяна в отношенията си с ЕС“, казва Феърбеърн. Те не са „подготвени по начало за това“.

Имаше спекулации за масово напускане на банки на Острова. Състоя ли се то?

Експертите прогнозираха подем за финансовите метрополии на ЕС: Около 70 000 до 80 000 лондонски банкери могат да дойдат във Франкфурт, гласяха някои прогнози след референдума за ЕС през 2016 г. Всъщност постоянно се появяват новини, че банките преместват служители на континента.

Съвсем наскоро голямата американска банка Citigroup обяви, че премества 250 работни места в континентална Европа заради Brexit. Но според данни на браншовата асоциация Frankfurt Main Finance до края на 2019 г. са били преместени само около 1500 работни места. Колко банкери всъщност трябваше или трябва да се преместят, ще видим след няколко години - в края на краищата има банки, които предпочитат да не публикуват подобни стъпки поради деликатната от политическа гледна точка тема .

Какво струва Brexit в крайна сметка?

Разходите за Brexit са трудни за определяне. Известни са отделни стойности, като цената на рекламната кампания на правителството на Обединеното кралство (100 милиона паунда, 116 милиона еврп) или 45 000 британски лири за отпечатване на първата версия на сделката за Brexit, която премиерът Тереза Мей договори и след това отново беше предоговорена.

Но финансовите последици за икономиката ще бъдат значително по-високи. Експерти прогнозират, че икономиката на Обединеното кралство е нараснала с около 2,5 процента по-малко след референдума през 2016 г. Това съответства на свиване с 50 милиарда паунда (58 милиарда евро) годишно.

Това би довело до загубен икономически растеж от около 200 милиарда британски лири до края на 2019 г., което (грубо казано) би било почти толкова, колкото таксите, които Лондон плаща в Брюксел за членството си в ЕС през последните десетилетия. Въпреки това тези такси също не са лесни за изчисление, защото в замяна на членския внос в странта се връщат средства под формата на различна подкрепа.

Според екстраполация на британския парламент Обединеното кралство е платило 216 милиарда британски лири от 1973 г. до края на 2018 г., без да се вземе предвид инфлационния елемент.

Каква е вероятността Brexit да бъде отменен?

В няколко проучвания наскоро британците бяха питани за шансовете за промяна на възприятието им. Повечето хора отговарят с не на въпроса „Трябва ли Обединеното кралство да остане част от ЕС или не?“. Но както изглежда е случаят с въпросите за Brexit, хората са дълбоко разделени: в последното проучване на BMG Research от април 43 процента са били за членството в ЕС, а 47 процента са срещу него.

Освен това, тъй като премиерът Борис Джонсън и неговата консервативна управляваща партия се обявяват за напускането на блока, е малко вероятно скоро да настъпи обрат и Великобритания да поиска отново да стане член на ЕС. Дори най-голямата опозиционна партия – на лейбъристите, не смята да предприеме кампания за повторно влизане в следващите няколко години.

Както каза Майкъл Хезълтайн, бивш вицепремиер от Консервативната партия, запитан дали е възможно Великобритания отново да стане член на ЕС, „темата не е напълно изключена, но това няма да се случи в моето поколение. Трябва да минат поне 20 години, преди да заговорим сериозно за това“.

По материали на агенции

Всичко по темата четете тук!

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Безсмислено е да се пита дали искат да остават или не, преди да са усетили дебелия.За сега всичко си е по старому, няма логика мненията да се променят.

Още от Анализи
Масовите търговски платформи превръщат пазарите в игра