IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсово търгувани фондове за успешна 2018 г.

САЩ остава най-горещата фондова борса в света

09:00 | 13.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американският пазар ще се затвърди като предпочитано място за инвестиции в борсово търгувани фондове от индивидуалните инвеститори у нас. За съжаление, така отпада и опцията да се спести данъка върху печалбата от вложенията на пазари в ЕС, но пък плюсовете също са много. Като например, разнообразието от секторни фондове и високата ликвидност на някои по-екзотични фондове. Валутният риск също може да се контролира, а когато се инвестира дългосрочно във фондове с активи на европейските пазари, също се минимизира ефектът от спада на долара. Цените на тези акции в евро се покачват и така доларовият фонд прави още по-добро представяне, коментира в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг.

2018-та година ще бъде интересна, заради силната инерция, която има на пазарите. Високата оценка на много активи е притеснителна, но за първи път от последните няколко години има съществено подобрение на корпоративните печалби и стабилен растеж на развитите икономики. Това, което е причина за предпазливост, са многото рискове пред инвестициите днес. Те не означават непременно пазарни сривове и край на десетилетието на възход. Дори напротив, рисковете за един сектор, сегмент или суровина са възможност за повече печалби в друг, когато капиталите се насочат към него. Защото годината ще остане под знака на прекалено многото пари на финансовите пазари.

На кои пазари да се инвестира?

САЩ остава най-„горещата“ фондова борса в света сред развитите пазари, но и носи най-големите рискове за инвеститорите, както по отношение на повишаването на лихвените проценти, така и за оценката на инструментите. Плюсовете обаче са повече и затова оптимистичните прогнози преобладават. Така че щатският пазар е задължително да присъства в диверсифицирания портфейл за 2018 г. Европа показа ускоряване на растежа си и в това отношение дори има предимство пред САЩ, което би трябвало да видим и в корпоративните печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още