IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската криза - само едно далечно ехо на 2011 г.

Страната няма да излезе от еврозоната, нито пък новите избори трябва да се разглеждат като заявка за референдум, смята Цветослав Цачев от "Елана"

18:21 | 01.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Политическите неразбории в Италия и реакцията на финансовите пазари върнаха спомена за гръцката криза, която спря икономическия растеж в Европа през 2012 г. Същата история се повтаря и сега със своите нюанси, коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг.

Например, дългът на Италия е близо шест пъти повече от гръцкия. Банките и в двете страни изпитаха сериозни трудности с лошите кредити и липсата на достатъчно капитал, за да работят без проблеми. В Гърция обаче банките отчетоха огромни загуби от държавните облигации и преструктурирането на дълга на практика ги изпрати пред фалит. Но сега, след години на оздравяване и капитализиране, италианските банки вероятно са много по-стабилни от гръцките.

Европа вече има работещ механизъм за подкрепа на финансовата система и пазара на държавни ценни книжа при необходимост. Централните банкери и политиците имат опит с това да управляват кризи и да реагират веднага. Италия е страна от Г-7 и е много по-значима от Гърция. Това са нюансите на мини-кризата с италианския дълг, която се усеща на пазарите по света и която е основната причина да видим еврото отново на 1,15 долара.

Колко страшна е кризата с дълга на Италия?

Първо да уточня, че не става дума за невъзможността Италия да плаща задълженията си. Нито дори за намаление на кредитния рейтинг на държавата. Облигациите на страната поевтиняха силно, защото инвеститорите ги продават. Доходността на 2-годишните скочи от отрицателна стойност до 3%. Графиката показва, че това стана за седмица, докато дори през 2011 г. подобно движение се случваше за месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още