IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лице на деня

Може би моментът на Бърни Сандърс най-накрая дойде

10:54 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Той е на 78 години, с цели 5 години по-възрастен от управляващия американски президент, но все пак младите хора посрещат така кандидата Бърни Сандърс, сякаш е нашумяла рок звезда.

Демократите в рядко населения земеделски щат Айова започват да избират своя „Антидоналд Тръмп“ днес, а сенаторът от Вермонт, със своята последователна социалдемократическа програма, води в редица проучвания сред кандидатите на партията.

„Трябва да победим най-опасния президент в съвременната история на Америка", обяви Метусалемът* на левицата.

Изборите в Айова са вълнуващи, защото четирима кандидати имат близки резултати в проучванията. Бърни Сандърс надмина бившия вицепрезидент Джо Байдън (20,2 процента) с 23,8 процента, следван от Пийт Бутиджидж с 15,8 процента и сенатора от Масачузетс Елизабет Уорън (14,6 процента).

По-специално Сандърс и Уорън, за разлика от Тръмп, възприемат подход, базиран на стойността. Сандърс е особено загрижен за международната тенденция към онова, което той нарича „авторитарни, олигархични и клептократични системи“. Уорън се прави на борец срещу корупцията. Най-важната ѝ грижа в областта на вътрешната и външната политика е социалната справедливост. 

Изненадващ брой сходства има в областта на търговската политика и общия скептицизъм по отношение на глобализацията и интеграцията на Китай в световната икономика. Всички кандидати на демократите критикуват търговските войни, предизвикани от Тръмп, но преди всичко Уорън и Сандърс, в традицията на демократите, са всичко друго, но не и доказали се защитници на свободната търговия.

Уорън иска да повиши екологичните и социалните стандарти в евентуалните търговски споразумения до такава степен, че в крайна сметка да се доближи много до протекционизма на Тръмп. „Като президент ще прилагам подобрения за нашите фермери и работници“, е нейната мантра. А подобно на Тръмп, Сандърс се занимава предимно със защитата на американските работни места. Той смята, че либералната търговска политика на президентите на демократите Бил Клинтън и по-късно Барак Обама към Народната република и други страни в Азия е била грешка.

Всъщност Джо Байдън, който има големи шансове, също се бори с възрастта си (77), както и с украинската афера, свързана със сина му. Милиардерът Майкъл Блумбърг ще се включи едва по-късно в предизборната кампания, но Тръмп побърза да го осмее като „мини-Майк“. Блумбърг не остана длъжен и нарече президента „патологичен лъжец“, при който всичко е лъжливо: косата, затлъстяването и тена.

Очевидно в тази компания няма да бъде спестено нищо, а ние можем да си припомним и една известна поука от Марк Твен: „Решителната разлика между една котка и една лъжа е, че котката има само девет живота“.  

*Метусалем, библейският герой, който цял живот крил възрастта си и според Стария завет живял 969 години, е подходящ за символ на съвременната антиейджинг (anti-aging) мания

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още