IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Светът се отдалечава от сценария на нова студена война

Споразумението за свободна търговия RCEP показва, че Китай е готов на отстъпки, твърди експерт на организацията

23:32 | 19.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Новото азиатско споразумение за свободна търговия RCEP променя картата на световната търговия. Дали за добро или за лошо - все още не е ясно. Марион Янсен, ръководител на търговския отдел на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се надява Европейският съюз да предприеме действия и заедно с демокрациите от Далечния Изток - Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да предотвратят възможността светът да бъде разделен на два силови блока – около САЩ и около Китай.
 
„Ние се отдалечаваме от сценария за нова студена война", казва Янсен в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt. От това, според нея, може да възникнат нови възможности за Световната търговска организация - като пазител на мултилатеризма.
 
А защо се отдалечаваме от възможността за война ли? От една страна – очертава се САЩ да имат нов президент, който да не е толкова войнствено настроен. А от друга, според Янсен, с новото споразумение Пекин показва ясни признаци на отстъпки. 
 
„Споразумението показва, че Китай е напълно готов да направи отстъпки. Например страната за първи път прие, че данните могат да изтичат от Китай. И второ, наистина се отдалечаваме от сценария на нова „Студена война“. Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия ясно показват, че не искат светът да бъде разделен на два блока“. 
 
Опасност може да има, ако реториката за скъсяване на веригите за създаване на стойност, които сега съществуват в САЩ и ЕС, наберат скорост, и ако Азия следва регионална стратегия. 
 
Ако, от друга страна, нещата се влошат и Европа остане неактивна, споразумението може също така да подсили тенденцията към трите регионални търговски блока, ЕС, САЩ и Китай-Азия. „Големият въпрос тогава би бил към кой блок би принадлежала Африка“, казва Янсен: „Със сигурност поради географската ѝ близост – логично е да е към Европа, но напоследък Китай инвестира много там“, пояснява тя.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още