Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Реформата на капитализма трябва да започне с изслушване на инакомислещите

Днешните бизнес елити трябва да разберат негодуванието от първа ръка, твърди Андрю Еджклиф-Джонсън

Реформата на капитализма трябва да започне с изслушване на инакомислещите

Снимка: Ройтерс

Лесно е да си циничен относно консенсусa на елита по време на събитие като годишната конференция на института Милкин, която събра през по-миналата седмица 4000 от най-богатите инвеститори и изпълнителни директори в света, за да обсъждат „подпомагането на споделения просперитет” под палмите на Бевърли Хилс, пише за Financial Times Андрю Еджклиф-Джонсън.

Участниците на конференцията в „Хилтън“ имаха шанса да разчупят обичайните панели, посветени на изкуствения интелект, етично инвестиране и връзките САЩ-Китай, чрез освобождаване на емоциите в уелнес градината на хотела.
Майкъл Милкин някога организира годишно събитие, известно като Кълбото на хищниците, когато неговите джънк (нискокачествени, с неинвестиционен рейтинг – бел. ред.) облигации осигуряваха финансиране на корпоративните инвеститори през 80-те. Сега неговите конференции са по-скромни.

Настроението бе удивително спокойно с почти пълната увереност, че Федералният резерв е осигурил още време за бичия пазар на борсата в САЩ. От 2008 г. насам обаче по време на такива събирания се прокрадва безпокойство сред участниците на конференции от Давос до Аспен относно тяхното положение на върха на двустепенната икономика.

Особено след като гласуванията за Брекзит и Тръмп през 2016 г. опровергаха техните предвиждания, те се опитват да разберат как разрушителни сили като популизма, неравенството и протекционизма могат да ги изненадат следващия път. Събитието от по-миналата седмица поакза, че това безпокоойство е достигнало по-високо ниво.

Говорители като Кен Грифин от хедж фонда Citadel бяха обезпокоени от това как склонността на младите американци към социализъм е помогнала за възхода на леви политици като Бърни Сандърс и Александрия Окасио-Кортез. Отразявайки предупрежденията на основателя на хедж фонда Bridgewater Рей Далио, Алън Шуортц от Guggenheim Partners отиде по-далеч, казвайки, че идва цяла войнстваща плеяда от такива политици.

Безпокойството се превърна в консенсус, като необходимостта капитализмът да бъде раздвижен в по-всеобхватна и по-устойчива посока отекваше от един панел в друг по време на конференцията. По-трудно бе да се открие противната гледна точка, че такива леки корекции вероятно не биха удовлетворили непокорната долна класа.

Така изпълнителните директори кимаха заедно с призива на Иванка Тръмп за корпоративни програми за преквалификация, които да предпазят работниците от автоматизацията, без същевременно да бъде изслушан някой миньор или профсъюзен лидер.

Определени говорители заявиха, че симпатиите към социализма са просто семантично объркване на хора, родени след краха на Съветския съюз, без да помислят да представят гледната точка на младите. Разделението относно имиграцията и намаленията на корпоративните данъци не бяха отразени.


Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 1 седмица
Устойчивият успех на съвременния обществен строй зависи от успешната работа на централната банка.
При сегашният грешен начин за работа на централната банка (при всеки сегашен обществен строй) хората са със съдба на жертви.
При грешен начин за работа на централната банка, колкото съответният обществен строй постига по-голям обществен икономически растеж – толкова повече са щетите. Създадената обстановка подсигурява провал на правителството.
При запазен грешен начин за работа на централната банка, при всеки обществен строй не е възможно устойчиво подобрение на жизненото равнище.
Устойчивият обществен просперитет е възможен само при правилен начин за работа на централната банка.
6
 
9
 
2
преди 1 седмица
Реформата на капитализма трябва да започне с изслушване на инакомислещите

Офф, как си губим времето.
Е в Китай са си реформирали капитализма,
всеки бедняк получава стотинки, с които в специални закусвални
да яде 1-во, 2-ро и 3-то на обяд.

Венецуела обаче не трябва да си реформира капитализма!
Либия си реформира капитализма!

Къде е разликата?
А ми в това, кого може и кого не може да ошамари Фашингтон (бе Уотсън!).
1
 
11
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Интересна тема, с реторичен характер! Как хрумна на някой да говори за социалния характер на висшата политика и икономика, когато показното поведение е в друга посока? Демонстрацията на величие у тези играчи винаги е над някой, който е в сянка и това явно са най-онеправданите социални сегменти, а не победените проблеми в икономиката! Какво се наблюдава при жертвите? Най-често те остават в страни от принципите на икономиката, липсват законите и правилата, които в този момент се развяват върху байраците на "победителите"! Какъв е изходът? Само от опита можем да разберем - може би омбудсмани, по места, може би държавни стратеии или кохезия или конференции именно като тази! Каквото и да е решението, социалната несправедливост остава остра, също като проблемите, които са привидно решени!

Още от Анализи
Коя е най-важната цифра, описваща климатичните промени