IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата на капитализма трябва да започне с изслушване на инакомислещите

Днешните бизнес елити трябва да разберат негодуванието от първа ръка, твърди Андрю Еджклиф-Джонсън

10:29 | 09.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на други конференции малцината несъгласни попаднаха в заглавията чрез откритото си говорене. Ананд Джиридхарадас, бивш член на института „Аспен“, издаде бизнес бестселър, в който нарича филантропията „елитен фарс”, целящ да запази статуквото на плутократите. Холандският автор Рутгер Брегман по подобен начин запали социалните медии, когато заяви през януари по време на Световния икономически форум, че да гледаш как панелистите в Давос говорят за неравенството без да обсъждат избягването на данъци от богатите е като да посетиш пожарна конференция, на която никой не говори за вода.

Можем да разберем защо провокативните аутсайдери не винаги са добре дошли. Те биха могли да посочат, че господин Грифин е платил 238 млн. долара за най-скъпия апартамент в САЩ, че господин Шуортц бе начело на Bear Stearns преди колапса й, или че господин Далио вероятно е прибрал 2 млрд. долара през миналата година.

Тези досадни аутсайдери обаче могат да бъдат и дразнещи, като отказват да се включат в конструктивен дебат с хората, които критикуват – изпълнителният директор на института „Милкин“ разкри, че е имало поразително увеличение в броя на хората, които отказват да участват в панели с инакомислещи.

Груповите дискусии обаче няма да помогнат на елитите да избегнат съпротивата, от която се страхуват, изтъква Еджклиф-Джонсън.

Аргументът за приобщаване на критиците не е просто защитен. Разбирането за това как една компания е възприемана от най-ниско платения й работник или от най-гневният й клиент може да й помогне да се изправи срещу слабостите си преди те да са се превърнали в кризи.

Любопитно е, че веригата на международните конференции може да представи решение на проблема, за който спомогна. За да може днешните бизнес елити да запазят ползите си от капитализма, като същевременно го накарат да работи по-добре за тези, които не ги виждат като защитници на свободния пазар, те трябва да разберат негодуванието от първа ръка.

Директорите и инвеститорите , които виждат полза в подобни срещи, трябва да прекарат известно време с активисти, с хората биещи тревога, с ожесточените критици на милиардерите и с политическите противници. Това ще ги накара да се замислят как другите гледат на тях и ще им помогне да вземат по-информирани решения относно системата, която мнозина се смятат за отговорни да реформират.

Няма много по-добри места за такава обмяна на идеи от планински курорт или хотел в Лос Анджелис с уелнес градина, завършва авторът. Това предоставя подходяща възможност на умния организатор да покани заплашителните фигури, които участниците в конференциите на елитите гледат как обикалят около заградителните съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Устойчивият успех на съвременния обществен строй зависи от успешната работа на централната банка.При сегашният грешен начин за работа на централната банка (при всеки сегашен обществен строй) хората са със съдба на жертви.При грешен начин за работа на централната банка, колкото съответният обществен строй постига по-голям обществен икономически растеж толкова повече са щетите. Създадената обстановка подсигурява провал на правителството.При запазен грешен начин за работа на централната банка, при всеки обществен строй не е възможно устойчиво подобрение на жизненото равнище.Устойчивият обществен просперитет е възможен само при правилен начин за работа на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Реформата на капитализма трябва да започне с изслушване на инакомислещите Офф, как си губим времето.Е в Китай са си реформирали капитализма,всеки бедняк получава стотинки, с които в специални закусвалнида яде 1-во, 2-ро и 3-то на обяд.Венецуела обаче не трябва да си реформира капитализма!Либия си реформира капитализма!Къде е разликата?А ми в това, кого може и кого не може да ошамари Фашингтон (бе Уотсън!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Whitestar
преди 4 години
Интересна тема, с реторичен характер! Как хрумна на някой да говори за социалния характер на висшата политика и икономика, когато показното поведение е в друга посока? Демонстрацията на величие у тези играчи винаги е над някой, който е в сянка и това явно са най-онеправданите социални сегменти, а не победените проблеми в икономиката! Какво се наблюдава при жертвите? Най-често те остават в страни от принципите на икономиката, липсват законите и правилата, които в този момент се развяват върху байраците на "победителите"! Какъв е изходът? Само от опита можем да разберем - може би омбудсмани, по места, може би държавни стратеии или кохезия или конференции именно като тази! Каквото и да е решението, социалната несправедливост остава остра, също като проблемите, които са привидно решени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още