IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлите зими са заплаха за богатата дърводобивна скандинавска индустрия

По-мекото време не позволява на почвата да замръзне достатъчно, което е пречка пред ключовата за Швеция и Финландия дърводобивна индустрия

11:45 | 18.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Горските почви под северния полярен кръг обикновено са силно замръзнали по това време на годината, ставайки достатъчно твърди, за да издържат огромните машини за добив на дървен материал.

Това обаче се променя, посочват лесовъди от Финландия и Швеция. Необичайно меките зими превръщат някога ледената почва в гъст слой кал, способен да погълне до 25-тонна машина, използвана за събирането на материал, който впоследствие се превръща в целулоза, хартия и опаковки, посочва Bloomberg в свой материал.

„Ще наблюдаваме все повече и повече от тези трудни условия“, казва Уно Бринен, ръководител на отдела за горско стопанство към шведската компания BillerudKorsanas АВ. „Ще има движение между топли и студени зими, но дългосрочната тенденция изглежда ясна“, допълва той.

Температурите на много места в Швеция бяха с до 3 градуса по Целзий по-високи от нормалните за декември и януари, става ясно от данни на шведския Метеорологичен и хидрологичен институт. Това затопляне формира част от тенденция, която по всяка вероятност ще се задържи, посочват още от службата, чиито експерти очакват градусите да продължат да се покачват през следващите шест десетилетия, тласкани нагоре от глобалното затопляне.

Трудностите, пред които е изправен бизнесът в скандинавските гори, подчертава влиянието, което климатичните промени оказват. Въпреки че затоплянето открива нови водни пътища и маршрути за изследване на природни ресурси, страните и компаниите в региона са принудени да прибягват до различни начини за осъществяване на традиционния си бизнес.

За шведски и финландски компании като BillerudKorsanas, Holmen AB, Stora Enso Oyj и UPM-Kymmene Oyj промените в климата представляват значително предизвикателство, тъй като, ако земята не замръзне достатъчно, за да издържа тежките машини, компаниите не могат да стигнат до суровия материал, от който се нуждаят, за да движат бизнеса си.

„Високите нива на водите след влажните и меки есен и зима създават трудна ситуация за доставките на дървесина“, заявиха през януари от най-голямата асоциация на собствениците на гори Sodra AB, избирайки като вариант работата по-близо до големите пътища, за да се сведе до минимум риска от навлизане в калните гори.

Залозите за икономиката са големи. Продуктите на горската промишленост от векове са основен стълб на шведската и финландската икономика. Износът на такива стоки представлява 10% от целия износ на Швеция за миналата година и 22% от този на Финландия през 2016 г.

„Основната причина за недостига на дървесина за целулоза е необичайно влажното и меко начало на зимата“, заявиха още от BillerudKorsnas през януари. Компанията, която получава 75% от суровия си материал от шведските гори, предупреди, че по-високите температури са довели до недостиг на суровина в края на 2017 г. и началото на 2018 г. и отрицателно въздействие върху приходите за първото тримесечие.

Компанията е започнала да сканира с лазери горите и да изготвя карти на по-деликатните области в опит да намери по-стабилни маршрути. BillerudKorsnas също така започва да използва и по-големи гуми, както и специални гумени трасета за някои машини в опит да ограничи щетите върху почвата и растежа на горите – друг проблем, който идва от по-мекото време.

„Това е нещо, с което мисля, че трябва да свикнем, да работим с него и дори да пригодим нашите цикли на работа“, заяви по повод на затоплянето изпълнителният директор на Stora Enso Карл-Хенрик Сундстром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
да се чуди човек нашата дървена мафия как работи без замръзнали почви .... абе я по сериозно, не ни взимайте за ***! ... като изобщо няма да питам как са пораснали тия дървета при замръзнали почви :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още