Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Акциите на Evergrande поведоха спадовете на борсата в Хонконг

Hang Seng изтри над 3% от стойността си, докато повечето индекси в региона завършиха първата сесия от седмицата на зелена територия

Акциите на Evergrande поведоха спадовете на борсата в Хонконг

Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните индекси от Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха първата сесия за седмицата с ръстове, докато изпадналата в немилост компания за недвижими имоти Evergrande поведе спада на борсата в Хонконг, съобщава CNBC.

Хонконгският показател Hang Seng изтри 821,07 пункта, или 3,29%, от стойността си, понижавайки се до равнище от 24 099,69 пункта. Подиндексът Hang Seng Properties падна до 52-седмично дъно, изтривайки 6,69% от стойността си.

Акциите на China Evergrande Group, търгувани в Хонконг, поевтиняха с 10,24 на сто, след като през уикенда компанията обяви, че клиентите, които притежават продукти за управление на богатството на групата, могат да ги осребрят с недвижими имоти. Според финансовото списание Caixin продуктите за управление на активи с обем, еквивалентен на около 5,3 милиарда евро, са неизплатени. Също така беше разкрито, че ръководители са осребрили инвестиционните продукти на компанията предсрочно. Evergrande поиска възстановяване на сумите и обяви „тежки санкции“.

Акциите на застрахователните компании, листнати на Хонконгската фондова борса, отчетоха спадове. Книжата на AIA поевтиняха с 4,94%, докато тези на Ping An Insurance изтриха 5,78% от стойността си.

В събота китайският премиер Ли Къцян обяви, че правителството ще продължи да „полага усилия“ да стабилизира цените на суровините, като използва различни мерки. Политиките на макрониво трябва да бъдат съобразени внимателно с изискванията на местния бизнес, особено във време на икономическа несигурност, изтъкна Ли. Според него реформата и отварянето на са изиграли ключова роля в стимулирането на икономиката. По думите му Китай ще се отвори допълнително към световната икономика, за да осигури по-голяма стабилност в производствената верига на доставките.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се понижи с 2,1% до 7248,2 пункта.

Книжата на основните миннодобивни компании отчетоха спадове в цената си. Акциите на Rio Tinto и Fortescue Metals Group поевтиняха съответно с 3,6% и 3,73 на сто, докато тези на BHP изтриха 4,16% от стойността си.

Регионалният индекс, изключващ Япония, на MSCI се понижи с 1,6 на сто.

Фондовите борси в континентален Китай, Япония и Южна Корея са затворени в понеделник заради национални празници.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 1,01% до 74,58 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчете спад от 1,24% до 71,08 долара за барел.

Доларовият индекс се повиши до ниво от 93,368 пункта. Японската валута се търгуваше при 109,71 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше срещу 0,7239 щатски долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай ще повиши договорните цени на въглищата през 2022 г.