IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси останаха без единна посока и във вторник

Главният администратор на Хонконг Кари Лам, заяви днес, че няма никакво намерение да подава оставка

11:22 | 03.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси останаха без единна посока и във вторник, като на вниманието на инвеститорите са както продължавашата търговска война между двете най-големи икономики в света, така и последното решение на Австралийската централна банка. Напрежението в Хонконг пък се отразява на местния капиталов пазар. 

Австралийският индекс S&P/ASX 200 затвори сесията с минимално понижение, след като централната банка на страната остави лихвите без промяна, съобщи CNBC.

„Разумно е да се очаква, че в Австралия ще бъде необходим продължителен период на ниски лихви, за да бъде постигнат напредък в намаляването на безработицата и постигане на напредък към целта на инфлацията“, заяви управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу.

Финансовата институция намали лихвите по-рано през годината през юни и юли.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai composite добави 0,21% към стойността си, а Shenzhen component – 0,67%.

На борсата в Хонконг индексът Hang Seng се придвижи на червена територия с 0,36%.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам, срещу която от три месеца е насочен гневът на продемократичното движение, заяви днес, че няма никакво намерение да подава оставка. Тя заяви това по повод изтекъл аудиозапис, в който изразява желание да напусне поста, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

През последните три месеца няколко пъти си казвах, че екипът ми и аз сме длъжни да помогнем за уреждане на проблемите на Хонконг, заяви тази сутрин на пресконференция Лам и допълни, че "дори не си е помисляла" да обсъжда оставката си с китайското правителство.

Японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 отчете минимално повишение.

В Южна Корея измерителят Kospi се понижи с 0,18%.

Развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай продължава да бъде наблюдавано от инвеститорите. САЩ започнаха да облагат с мита от 15% различни китайски стоки от неделя, включително обувки, смарт часовници и телевизори. В отговор Пекин обяви нови мита върху вноса на суров петрол, което е поредната ескалация на търговската война. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още