IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Ограниченият данъчен ефект над икономиката

Ако бъде приета в сегашната или подобна форма, данъчната реформа на Доналд Тръмп няма да насърчи икономиката

21:29 | 05.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Искате да насърчите икономиката, като намалите данъците? Няма как да стане! Искате да овладеете икономиката, като въведете по-високи данъци? Не можете!

Данъчната политика не е жизнеспособен инструмент за управление на икономиката по един или друг начин. Реалното въздействие на данъците върху състоянието на икономиката на практика е нулево, показват редица изследвания.

Едно от тях се проследява чрез данните, събрани от икономистите Джоел Слемрод от Университета в Мичиган и Джон Бакия от Уилямс Колидж. „Има огромни промени в данъчната политика в цялата история на САЩ при практически незначителна промяна в темповете на растеж", казва икономистът Уилям Г. Гайл в заключенията си за статия за Brookings Institute. 

Това приканва да поставим под въпрос какво се опитва да постигне президентът на САЩ Доналд Тръмп, когато се стреми да намали общата данъчна тежест. Данъчната реформа се прави с обявената цел да насърчи икономиката, но е много вероятно да не успее да постигне целта си - ако бъде приета в сегашната или подобна форма - и ако не се предприемат други промени в данъчната или разходната политика.

Времевите периоди, изобразени в инфографиката, са много различни по отношение на данъчните приходи. От 1868 г. до 1912 г. в САЩ няма данък върху доходите. От 1913 г. до 1950 г. са въведени данъци върху доходите, имуществото и заплатите и се разширяват корпоративните данъци. А през 1950 г. САЩ навлязоха в нов период с постоянно по-високи данъци.

Дали данъчната политика е жизнеспособен инструмент за (пре)разпространение на богатство в дадена икономика, е друг въпрос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още