IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обяви новия си икономически екип

Изборът на нов управител на централната банка показва приемственост на досегашната политика

11:40 | 19.03.18 г.
<p>
	Сградата на Китайската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Китайската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Китай издигна Лю Хъ, доверено лице на президента Си Дзинпин, на една от най-високите позиции в правителството на фона на усилията на Пекин срещу рисковото финансиране и задлъжнялостта, които имат за цел да намалят системичните рискове за втората по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

Парламентът избра 66-годишния Лю за вицепремиер на фона на натиска, който САЩ оказват върху Китай да намали търговския си излишък със 100 млрд. долара. Възпитаник на Харвардския университет, той бе най-високопоставеният китайски пратеник, който неотдавна посети Вашингтон в опит да предотврати избухването на търговска война.

Докато повечето промени в икономическия екип бяха широко очаквани, изборът на И Ган, получил образованието си в САЩ икономист, за нов ръководител на Народната банка на Китай (People's Bank of China) бе изненадващ, отбелязва Ройтерс. Той е вицепрезидент на централната банка и протеже на досегашния й ръководител Чжоу Сяочуан. Назначението му показва приемственост в паричната политика, макар една от най-големите централни банки в света да получи значителни нови регулаторни правомощия. 

Очаква се по-късно днес да бъде обявен ръководителят на новия орган, образуван след сливането на банковия и застрахователен регулатор. За водещ кандидат се сочи 61-годишният Го Шуцин, който досега бе начело на Китайската комисия за регулиране на банковия сектор. Ще бъдат представени и ръководителите на влиятелните нови служби, регулиращи конкуренцията и безопасността на храните, съобщава БТА.

В началото на втория петгодишен мандат на Си Дзинпин като президент Пекин преструктурира регулаторни агенции и министерства с цел увеличаване на ефективността и засилва правомощията на други институции като централната банка.

Начело на Националната комисия за развитие и реформи застава Хъ Лифън. Финансовото министерство е поверено на Лю Кун, а Чжон Шен остава министър на търговията.

Промените по върховете в Китай идват само два дни, след като Си Дзинпин беше преизбран от парламента за президент на страната без ограничение за броя на мандатите си. Общокитайското събрание на народните представители гласува единодушно за оставането му на поста председател на Китайската народна република.

За негов първи заместник беше назначен Ван Цишън, бившият ръководител на комисията на Китайската комунистическа партия за проверка на дисциплината. Освен поста на държавен ръководител, Си отново получава и длъжността председател на Централния военен съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
При сегашното пренебрегването на вредното влияние от юана в Китай щетите от вредното влияние от юана се уголемяват и всеки икономически екип е с подсигурен провал.При запазването на държавната грешка, необходимо е достатъчно време и в Китай ще започне катастрофална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още