IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка осигурява кеш за банките преди Лунната нова година

Очаква се да се освободи ликвидност в размер на над 276 милиарда долара

15:31 | 29.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Китай ще позволи на някои търговски банки временно да имат по-ниски задължителни резерви, за да могат да отговорят на търсенето на повече пари в брой преди Китайската нова година, съобщава Investing.com. Тази стъпка на регулатора не се възприема като промяна в паричната й политика.

От Китайската централна банка в свое изявление дори поясняват, че ще поддържат „разумна и неутрална“ парична политика, като използват различни инструменти, за да запазят ликвидността стабилна на разумно ниво.

През последните години Китайската народна банка предоставя известна форма на ликвидна подкрепа за банките, за да могат финансовите институции да се справят с по-голямото търсене на пари от страна на домакинствата и фирмите преди големия празник, който започва от средата на януари и продължава до средата на февруари. През 2018 г. първият ден от Лунната нова година е 16 февруари.

Решението на централната банка ще позволи на някои банки да намалят индекса на задължителните резерви с 200 базисни пункта за 30 дни. За големите банки в момента задължителните резерви представляват 17% от депозитите им.

Според Ли Кюлин, анализатор в Lianxun Securities, действията на регулатора се очаква да освободят ликвидност в размер на 1,8 трилиона юана (276,65 милиарда долара).

В средата на декември Китайската централна банка последва примера на Федералния резерв и неочаквано вдигна, макар и минимално, кратко- и средносрочните лихви. Окуражен от подобряващата се икономика, регулаторът вече повиши лихвите няколко пъти през 2017 г. в рамките на по-широки усилия за понижаване на рисковете и задлъжнялостта във финансовата система след годините на стимули, финансирани чрез дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още