IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка понижава лихвите заради коронавируса

Засега няма значително увеличение на стимулите, въпреки че това може да се промени, когато и ако вирусът бъде поставен под контрол

08:30 | 20.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Китай понижи лихвата за заемите (loan prime rate или LPR) за нови корпоративни и битови кредити, след като Пекин намали диапазона на лихвите този месец, за да притъпи икономическото въздействие на смъртоносната вирусна епидемия.

Едногодишният основен лихвен заем (LPR) е понижен до 4,05% от 4,15%, става ясно от цитирано от Bloomberg изявление на централната банка в четвъртък. Петгодишният лихвен процент беше определен на 4,75%, което е понижение спрямо досегашните 4,8%. По-рано този месец централната банка намали лихвите по своите краткосрочни кредити и едногодишни заеми на търговски кредитори.

Икономическият растеж на Китай попадна под натиск, защото избухването на нов коронавирус затвори голяма част от икономиката. Здравната криза накара инвестиционните банки да понижат прогнозите си за брутния вътрешен продукт на страната. Вирусът уби повече от 2100 души и заразил десетки хиляди други.

Понижението от 10 базисни пункта в едногодишния LPR е в съответствие с очакванията, докато по-слабото понижение при петгодишните лихви показва, че централната банка няма намерение да променя позицията си по отношение на имуществената политика, заяви пред Bloomberg Реймънд Йюнг, главен икономист за Китай в базираната в Хонконг Australia & New Zealand Banking Group Ltd. 

След като епидемията от коронавирус се разрасна в края на януари, Китайската народна банка и правителството обявиха ограничени понижения на лихвените проценти, продажби на облигации и различни други мерки, с които да успокоят финансовите пазари и да подкрепят компаниите. Засега няма значително увеличение на стимулите, въпреки че това може да се промени, когато и ако вирусът бъде поставен под контрол.

Съгласно новия режим на лихвените проценти, който Пекин обяви през август 2019 г. след обновяване на системата на лихвените проценти миналата година, LPR е свързан със средносрочното кредитно улеснение (MLF), ключов елемент от политиката на институцията и се счита за фактическия параметър за разходите за финансиране в Китай.

Лихвата, определяна от група от 18 банки, се публикува на 20-то число всеки месец. Постоянният спад на LPR от август миналата година доведе до по-ниски разходи по заемите в икономиката, докато среднопретеглена ставка  за обикновените заеми спадна до 5,74% през декември спрямо 5,96% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
Ай, Бабата удари 300$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още