Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

МВФ: Китайските банки трябва да увеличат капиталовите си буфери

В първата си цялостна оценка за китайската финансова система от 2011 г. фондът препоръчва "постепенно и целенасочено повишение на банковия капитал"

МВФ: Китайските банки трябва да увеличат капиталовите си буфери

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските банки трябва да увеличат капиталовите си буфери, за да се предпазят от внезапен икономически спад след кредитния бум, заяви Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

В първата си цялостна оценка за китайската финансова система от 2011 г. МВФ препоръчва „постепенно и целенасочено повишение на банковия капитал“. В най-лошия си сценарий тестовете на МВФ предполагат, че банките в Китай са изправени пред недостиг на капитал от 2,5% от БВП, което е 280 млрд. долара през 2016 г.

27 от всички 33 банки, минали през стрес тестовете на фонда, не са достатъчно добре капитализирани поне по един показател. Тестваните банки покриват около 75% от активите на банковата система. По-големи капиталови буфери по-добре биха отразили потенциално подценени рискове, произтичащи от експозициите на банките към сенчести инвестиции, и биха абсорбирали загуби, ако се премахнат някои държавни гаранции, посочва фондът. 

Още по темата

Четирите най-големи китайски банки, включително най-големият кредитор в света по активи Industrial & Commercial Bank of China, имат достатъчно капитал според МВФ. По-малките обаче, фокусирани върху отделни градове, изглеждат уязвими.

„Стрес тестовете разкрива широко разпространено недостатъчно капитализиране извън четирите най-големи банки при значително песимистичен сценарий“, пише още в доклада. „Увеличаването на капитала ще подсили издръжливостта и надеждността на финансовата система, а и ще вдъхне увереност на пазарите“, посочва фондът, без обаче да споменава конкретни банки, които имат нужда от повече капитал.

В отговор на доклада на МВФ Китайската народна банка заяви, че оценката като цяло е честна, но регулаторът оспорва интерпретацията на стрес тестовете: „Коментарите за стрес тестовете не отразяват напълно резултатите от тестовете“, пише в изявление на централната банка. „Китайската финансова система показа относително силна способност да се справя с рисковете“, се казва още в текста.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китайските индекси успяха да се възстановят въпреки борсовите колебания