IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за по-малко агресивен Фед понижиха оптимизма на борсите в Азия

Акциите на SoftBank Group поскъпнаха с 1,09%, след като конгломератът стартира Vision Fund 2

11:15 | 26.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната сесия на червена територия заради растящите очаквания за един по-малко агресивен Федерален резерв на САЩ по отношение на разхлабването на паричната политика по време на двудневното заседание на регулатора през следващата седмица, съобщава CNBC.

В Китай, континенталният бенчмарк Shanghai composite напредна с 0,24 на сто до 2944,54 пункта. 

Хонконгският показател Hang Seng изтри 202,28 пункта, или 0,71%, от стойността си, като завърши деня на ниво от 29 392,02 пункта.

Индексът на сините чипове на Токийската борса Nikkei 225 се понижи с 98,40 пункта, или 0,45%, до 21 658,15 пункта.

Акциите на SoftBank Group поскъпнаха с 1,09%, след като конгломератът стартира своя фонд Vision Fund 2.

Книжата на автомобилния концерн Nissan Motor поевтиняха с 3,21%. Компанията обяви, че ще закрие 12 500 работни места в световен мащаб, след като отчете 95,5% спад при оперативната печалба за първото тримесечие.

От друга страна анализаторите се опасяват, че Японската централна банка може да последва примера на европейския регулатор и да задържи добавянето на допълнителни стимули, които да предпазят икономиката на страната от външните дестабилизиращи фактори, тъй като вътрешното търсене компенсира слабия износ.

Съществува вероятност, ако Европейската централа банка и Фед намалят лихвите, а ЯЦБ се въздържи от това действие, йената да поскъпне значително, което да влоши още повече данните при износа.

азия азия

В Южна Корея местният измерител Kospi отчете спад от 0,40% до 2066,26 пункта.

Австралийският индекс ASX 200 се смъкна с 24,60 пункта, или 0,36%, надолу до ниво от 6793,40 пункта.

Опасенията сред инвеститорите относно вероятността Фед да не понижи лихвите през следващата седмица се засилиха, след като ЕЦБ взе решение да запази лихвения процент на своето последно заседание, въпреки че даде ясен сигнал, че след лятната ваканция ще засили паричната подкрепа за еврозоната.

В същото време управителят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че продължават да са необходими в значителна степен парични стимули, за да се гарантира, че финансовите условия ще останат много благоприятни и ще подкрепят разширяването на еврозоната.

Той посочи, че по-нататъшното нарастване на заетостта и увеличаването на заплатите продължават да подкрепят устойчивостта на икономиката, но отслабването на световния растеж и влошаването на международната търговия все още тежат върху перспективите на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още