Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Русия ще стимулира износа на екзотични продукти

За експорта на местни селскостопански продукти е подготвена специална програма

Русия ще стимулира износа на екзотични продукти

Снимка: Pixabay

Износът на еленови рога, кедрови ядки, диворастящи плодове и гъби от Русия в близките две години ще бъде стимулиран чрез данъчни облекчения и стимули. Това съобщава „Известия“, като се позовава на програма на руското агроминистерство до 2020 г. за развитие на износа на нишови продукти с висока добавена стойност. 

Още по темата

Според документа се планират компенсации за транспортните разходи, митническите такси и сертификатите при износа на еленови рога. Става въпрос по-специално за младите, пълни с кръвоносни съдове рога, които се използват в алтернативната медицина и козметиката. Основните вносители са азиатските страни.

През 2016 г. Република Алтай е доставила в Хонконг над 13,7 т рога от марал и петнист елен, но експортът към Корея е намалял. През миналата година от Русия са изнесени общо 91 т рога за над 28 млн. долара.

Стимули ще има и за експорта на диворастящи гъби, плодове, ядки, сок от бреза и билките, които ще бъдат популяризирани чрез защитените географски наименования. За производителите се обмислят данъчни преференции, подобно на фермерите. Ще бъде разработена програма за развитието на хранителните горски ресурси, планира се и модернизиране на законодателството.

Основната част от горите, използвани за събиране на гъби, плодове и ядки, е в Далечния Изток и Сибир, според директора на Съюза на преработвателите на диви растения Наталия Бобилева. Очаква се популяризиране на брандовете „Диворастяща елха“ и „Сибирски кедров орех“.

За производителите обаче е необходимо да намерят нови канали за продажбите. Възможно е при реализация на програмата руските диворастящи продукти да се увеличат не само в чуждестранните, но и в местните магазини.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борси изпратиха силно позитивна сесия