IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баварският финансов министър: Не на България в еврозоната!

Ние сме против общи еврооблигации и против въвеждането на европейски финансов министър, заяви Маркус Зьодер

21:36 | 14.02.18 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Маркус Зьодер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Маркус Зьодер. Снимка: архив Ройтерс

Финансовият министър на германската провинция Бавария Маркус Зьодер отхвърли каквато и да е възможност за разширяване на еврозоната към нови членове, като България и Румъния, предава Ройтерс.

Зьодер подчерта също, че неговият Християнсоциален съюз, който е част от консервативната коалиция на канцлера Ангела Меркел, е и против идеите за емитиране на общи еврооблигаци и за създаването на длъжност финансов министър в рамките на еврозоната.

Политикът, който е определен да стане следващият премиер на процъфтяващата германска провинция, спечели аплодисментите на около 4000 души на провеждащ се политически форум, като отбеляза, че неговият ХСС се е противопоставял преди години на идеята за членство на Гърция в еврозоната.

„Не искаме още един подобен дебат и още мошеничества. Не желаем разширяването на еврозоната да включва страни като България и Румъния. Ние сме против общи еврооблигации и против въвеждането на европейски финансов министър“, допълни той.

Неговите коментари идват на фона на активираните дебати в рамките на България през последните седмици за евентуалното скорошно подаване на молба за влизане в т.нар. "чакалня" на еврозоната. Тези дебати бяха подновени през януари, след като финансовият министър Владислав Горанов заяви, че се очаква България да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната, до юни тази година.

Подобен скептицизъм застъпи и Гунтрам Волф, директорът на базирания в Брюксел икономически институт Bruegel. "В Западна Европа има съпротива срещу бързото влизане на България в еврозоната", каза той в рамките на 12-тата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от Икономедиа.

„В Германия хората са скептични и този скептицизъм е свързан с конвергенцията. Ще кажете, че нивата на пазара на труда и инфлацията са по номиналните критерии и изглеждат добре, но трябва да се знае, че темповете на реален икономически растеж на България са догонващи. Как ще се задържи този растеж, ще зависи от образованието“, каза икономистът. По думите му е важно дали се постига добър икономически растеж и то за продължителен период от време.

Още по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 15 rate down comment 6
Hahoto
преди 6 години
Германия никога не е имала Балканите за част от Европа. За тях Европа започва от Унгария и Чехия. За това не си мръднаха пръста да спрат конфликта в Сърбия, а си заровиха главите като щрауси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 10
Hahoto
преди 6 години
Дори да имахме 0 корупция, дори да изпълнявахме на 101 процента всички изисквания пак нямаше да ни приемат без някаква голяма сделка. Я АЕЦ да затворим, я нещо от постната пица да вземат. Всичко е *** пиар и икономически пазарлъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 8
petsto
преди 6 години
Злите езици говорят, че преди години, точно по препоръка на Социалхристиянският съюз и фондация Х. Зайдел Симеон вади Борисов от небитието и го прави Главен секретар на МВР. Един вид, те много добре знаят кой ни управлява, поради което и не искат да му предоставят достъп до съответните информационни масиви. Защо ли?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Две световни войни бяхме съюзници на Германците. Два пъти гризнахме дръвцето от тях. Сега пак от тесногръд егоизъм лицемерничат. Но всичко тече, всичко се променя....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
А баварският финансов министър може да си позволи да каже това, което мислят и в Берлин, и в Париж, и в Брюксел, защото не се отчита ни пред НАТО, ни пред ЕК и никой него нема да го опъне на чержето за вербална неполиткоректност... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
А некой знае ли защо не ни искат у Шенген? И изобщо, Германия, Франция и Бенелюкс дали изобщо ни искат у ЕС? Некой изобщо дава ли си сметка, че сме у ЕС само, защото американците така казаха, а не, щото сме били готови за там... Ама сега се смени ветъра и нема кой да ни бута - това, което им требваше на американците, го имат - територия за военни нужди, която се управлява от Уошингтон и Брюксел. Останалото им е през ч епа.... Май и на другите от ЕС... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 7
khao
преди 6 години
така се почва с популизма :):) те не ни искат, щото знаят боко какаъв крадлив некадърник е, обаче няма да го кажат в прав текст ами ще овъртат като сега... а тук ще го обърнем на селска чест и ще им се разсърдим, щото видиш ли и те надвишалвали заложения дефицит с 0.2% или нещо подобно и било лицемерно ... по принцип си прав, но като ние сме до гуша в ла..***, не може да се сърдим на другите че не са си лъснали обувките.щото ставаме като ци.гането дето ме пресрещна от преди 3 дена и дето ми искаше стотинки. Като му казах че нямам, той ми каза, епа *** да изкараш !!! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 5
Ferry
преди 6 години
да разкарат всякакви надежди на това крадливо правителство и да сложат тарикатите, мошенниците и селските мисирки на място! и нека да продължават да го повтарят още хиляди пъти и да налагат вето и стопират всякакви решения от подобно естество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 14
Иван Митев
преди 6 години
Все още обществеността не зачита, че съвместно с полезност еврото създава щета. Възникналата вреда от еврото поразява Европейския съюз (ЕС). Заради допусканата неправилност ЕС е с подсигуряван крах.Без да се съобразява с разпространената в света държавна грешка за липса на защита срещу вредното влияние от въведената парична единица, Европейската централна банка (ЕЦБ) чрез понижение на основната лихва се опитва да предпази еврозоната. Методът е с временен ефект и със завишени вреди. Мнозина разчитат ЕЦБ да е спасител от съвременни щети. Те са със заблуда. ЕЦБ няма необходимите права за защита срещу вредното влияние от еврото и не може да спаси от щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 3
data
преди 6 години
само да поправя - и в момента не отговарят на критериите на общността в която членуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още