Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Българската икономика расте с 3,1% през четвъртото тримесечие, над прогнозите

Основният двигател остава потреблението

Българската икономика расте с 3,1% през четвъртото тримесечие, над прогнозите

Снимка: Архив Ройтерс

Българската икономика е нараснала с 3,1% през четвъртото тримесечие на 2018 г. на годишна база, като така надмина прогнозите на Bloomberg.  Анкетирани от Bloomberg анализатори предвиждаха среден ръст от 3 на сто. Според сезонно изгладените данни тримесечният ръст е 0,7%. 

Експресните оценки на Националния статистически институт показват, че в края на миналата година икономиката на страната  е нараснала със същия темп, с който се разшири и през третото тримесечие на 2018 г. НСИ отчете 3,1-процентен ръст на БВП на годишна база тоава. Investor.bg припомня, че според Евростат тримесечните национални сметки в експресните оценки за БВП са „най-ранната картина на икономиката”.  

Според анкетирани през януари от Bloomberg 12 икономисти БВП на България ще отчете ръстове от по 3,3% през 2018 г. и 2019 г. 

Още по темата

За тази година пък от Министерството на финансите очаква икономически растеж от 3,7%, каквато е прогнозата в есенните макроикономически разчети. От ведомството на Владислав Горанов смятат, че нарастването на БВП на страната ще бъде задвижвано основно от по-силните публични инвестиции и публично потребление. Въпреки това икономиката на България ще нарасне през 2018 и 2019 г. година с по-слаби от досега очакваните темпове в резултат на по-сдържаната икономическа експанзия в рамките на Европейския съюз, аргументираха се от министерството на финансите.

Крайното потребление (5,3% спрямо 6,9% през третото тримесечие) и инвестициите (4,0% спрямо 7,0%) нарастват с по-нисък темп. Също така данните показват, че износът се възстановява (0,8% спрямо -3,6% през третото тримесечие), а вносът нараства по-слабо (2,5% спрямо 4,0%). 

БВП в стойностен обем, текущи цени

Според експресните оценки на НСИ през последните три месеца на 2018 г. БВП в номинално изражение достига 29,881 млрд. лева. Реализираната добавена стойност от октомври до декември е 25,905 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (81,3%), което в стойностно изражение възлиза на 24,288 млрд. лева. През четвъртото тримесечие на 2018 г. бруто капиталообразуването е 6,292 млрд. лева и заема 21% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Темп на прираст на БВП - общо и по компоненти

 БВП по тримесечия за периода 2005 - 2018 г. по средногодишни цени на 2010 година Млн. лв.


Тримесечни изменения

На тримесечна база, в края на миналата година  БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,7%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0,8%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване, през четвъртото тримесечие на 2018 г. принос за регистрирания икономически растеж по сезонно изгладени данни спрямо третото тримесечие има увеличението на износа на стоки и услуги – с 2,4%, бруто образуването на основен капитал – с 0,3%, и крайното потребление – с 0,2%.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на миналата година БВП по сезонно изгладени данни нараства с 3,1% спрямо същото тримесечие на 2017 година. Брутната добавена стойност се увеличава с 2,9%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 5,3%. Бруто образуването на основен капитал отчита ръст от 4% през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо година по-рано по сезонно изгладени данни. Вносът на стоки и услуги се увеличава с 2,5%, а износът расте с 0,8%.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
0
 
10
Иван Митев до: Sakamano
преди 1 месец
Все пак е полезно да се зачита, че сега капитализмът е при условия на фатална държавна грешка за неограничавани съпътстващи щети от работата на централната банка.
След достатъчно време ще живеем при условия без тази вредна за всеки държавна грешка.
2
 
4
 
9
Sakamano до: SS-23
преди 2 месеца
Прав си, капитализмът е лоша икономическа система! Жалко, че няма по-добра.
1
 
5
 
8
SS-23 до: Sakamano
преди 2 месеца
Това не е "ръст" на икономиката бе пич, това е чисто и просто едно балонизирано "изнасилване" на пазара, което имайки напредвид, че е кухо от вътре (зад него не стои реално нарастнало физическо потребление, т.е. реално нарастнала физическа нужда), предстои много сериозно отрезвяване, спукване на този балон.
Истината е, че няма и няма да има нарастнала физическа нужда от истинско потребление, стъпващо на нарастнал обем, а няма и как да има такава нужда - от къде да се появи такава нужда , като всичко е презадоволено и преситено "от потребление". Куха е цялата капиталистическа икономика- изнасилена икономика на рекламата и внушението!
7
 
1
 
7
преди 2 месеца
Ръстът си е ръст. От какво идва той са подробности. Важни подробности, но не по-важни от ръста. 3% за нас е умерен ръст и това е добре. Който се катери прекалено бързо, после пада отвисоко.
0
 
8
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Всъщност тези 3.1% са най-слабото представяне от края на 2014 досега. На фона на балона е строителството не ми се мисли къде може да отиде през следващите тримесечия.

https://tradingeconomics.com/bulgaria/gdp-growth-annual

Още от Бюджет и финанси
До 1 януари 2023 г. ще се избира по две методики за изчисляване на пенсията