IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

ЕС и САЩ са на прага на търговска война заради митата за стомана и алуминий, България получава пътна карта за еврозоната

08:10 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Власислав Горанов председателстваше срещата на финансовите министри. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Власислав Горанов председателстваше срещата на финансовите министри. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Едно от най-важните събития в страната бе провеждането на срещата на европейските финансови министри в София в края на седмицата. Ден по-рано, в четвъртък, в столицата ни се проведоха две мащабни събития, посветени на бъдещето на еврозоната. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в рамките на месец България ще получи пътна карта и ще проведе тихи преговори за евентуалното членство на България в еврозоната. 

Срокът от една година за влизането на България в механизма ERM II, известен още като „чакалнята“ на еврозоната, е разумен и постижим, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис по време на дискусията „България в еврозоната – въпроси и отговори“.

Обединени сме за влизането в еврозоната така, както бяхме обединени за влизането в Европейския съюз (ЕС), заяви председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова по време на дискусията „България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете“, организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев и Института за пазарна икономика (ИПИ). Стоянова добави обаче, че позицията на правителството е за паралелно присъединяване към банковия съюз и еврозоната.

Само няколко часа по-рано финансовият министър Владислав Горанов беше лаконичен по темата и сподели пред журналисти, че е твърде рано да се говори за влизане на страната ни в банковия съюз.

Investor.bg припомня, че този въпрос се отлага от дълго време. Първо се очакваше да приключат прегледът на качеството на активите на банките и стрес тестовете им, дори след това така и не се обяви официално становище на БНБ и управляващите по въпроса.

Въпреки че на дискусията присъства на практика целият политически и икономически елит на страната, не стана ясно дали, в крайна сметка, приемането на България в банковия съюз трябва да прехожда влизането ни във валутния механизъм ERM II.

Акумулираните нетни активи в системата на допълнителното пенсионно осигуряване нарастват със 17,72%, или с 1,9 млрд. лв., до 12,6 млрд. лв., става ясно от окончателните данни на Комисията за финансов надзор. Към края на миналата година броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове – универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми – достига 4 587 723 лица, което представлява нарастване със 115 047 лица, или с 2,57%, спрямо осигурените към края на 2016 г.

Междувременно държавният дълг на България се свива до 25% от БВП през 2017 г. 

Еврозоната и Европа

Европейската централна банка остави своята парична политика непроменена. Тя не коментира по-нататъшното развитие на програмата си за количествени облекчения.

ЕЦБ ЕЦБ

ЕС и Мексико се съгласиха по принцип да модернизират своето споразумение за свободна търговия, което е в сила от 2000 г. насам. Конкретни детайли все още не са споменати, предварителен текст на договора се очаква в края на годината. Но най-вече става дума за намаляване на търговските бариери за селскостопански стоки и за улесняване на достъпа до обществени поръчки.

Министрите на финансите на ЕС обсъдиха по-нататъшната процедура след края на спасителната програма на Гърция през август. Не бяха взети конкретни решения. Handelsblatt съобщи по-рано, позовавайки се на класифициран документ на германското финансово министерство, че европейците не изключват Гърция все пак през лятото да има нужда от предпазна кредитна линия от спасителния фонд на еврозоната ESM, с което гръцкото правителство не е съгласно. Но дори и без кредитната линия от ESM Гърция да продължи да бъде контролирана, например чрез така нареченото "засилено наблюдение" от Европейската комисия. В допълнение, предоставянето на освобождаване от дългове може отчасти да зависи от условията. Португалският финансов министър Марио Сентено, който председателства Еврогрупата, заяви, че решението по този въпрос ще бъде взето "към края на програмата".

Федералното германско правителство намали леко прогнозата си за растежа на икономиката на страната. Очаква се ръст от 2,3% за 2018 г. спрямо 2,4% през януари. Прогнозата за 2019 г. е 2,1%.

Федералната сметна палата разкритикува различни министерства за обработката на парите на данъкоплатците. Агенцията информира Бундестага за редица случаи на липса на контрол и неикономически проекти, които са се случили предимно в министерствата на транспорта, здравеопазването, финансите и отбраната. Федералната сметна палата обвини Федералната агенция по заетостта, че е загубила милиони евро чрез неефективни програми за навлизане на пазара на труда. Например твърде много работни места са останали незаети по време на образователни мерки.

Според Федералната агенция по заетостта 2,38 милиона души в Германия са регистрирани като безработни през април. Делът на безработицата спадна от 5,5% през март до 5,3% през април. 

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство нарасна с 1,2% през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същия период на предходната година. Това е най-слабата стойност от около пет години.

UK UK

Междувременно британското правителство отново заяви, че иска да напусне и митническия съюз след Brexit. Понастоящем във Великобритания има разгорещен дебат по този въпрос. Опозицията в британския парламент например отхвърля такава „ясна крачка" и също получава подкрепа от части от консервативните тори.

Имаше движение и около преговорите за формиране на правителство в Италия. Действащият лидер на социалдемократическата Partito Democratico Маурицио Мартина обяви, че неговата партия ще гласува през идната седмица за възможни коалиционни преговори с движение „Пет Звезди“. Партията първоначално отхвърли такъв съюз след изборите преди почти два месеца. Преди това нямаше сближаване между „Пет звезди“ и десните партии „Напред Италия“ и Лигата.

В спора за изграждането на новия газопровод на Балтийско море „Северен поток II" изглежда Русия е готова на отстъпки. Вицепрезидентът на енергийната компания "Газпром" Александър Медведев заяви, че транзитните договори с Украйна трябва да бъдат „прекратени във всеки случай". Това обаче не означава, че транзитът през Украйна неизбежно ще бъде напълно спрян. Продължаването на транзита през Украйна бе назовано от различни представители на ЕС, включително и от канцлера Ангела Меркел, като изрично условие за изграждането на тръбопровода, който трябва да насочва руския газ директно от Балтийско море към Европа.

Финландското правителство реши да премахне тестовото въвеждане на безусловен базов доход. Въпреки че експериментът ще продължи по план до края на тази година, той няма да продължи след това. В момента 2 000 случайно избрани безработни получават 560 евро месечно вместо нормални социални помощи и могат да печелят допълнителни пари без условия.

Ирландското правителство поиска от Apple да плати допълнителен данък от около 13 милиарда евро. Европейската комисия призовава за тази стъпка още преди известно време, след като осъди споразумението за данъци между Apple и Ирландия като незаконна държавна помощ. Ирландският финансов министър Паскал Донаху заяви, че правителството му не е съгласно с присъдата, но иска да се придържа към задължителни правни разпоредби. Независимо от това Ирландия и Apple планират да обжалват съвместно решението, като процесът се очаква да започне през есента на тази година.

Съотношението на държавния дълг в еврозоната продължава да спада в повечето държави. В края на 2017 г. съотношението на дълга към БВП в еврозоната като цяло е 86,7% от БВП, което е спад от 2,3 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година. Дефицитът по бюджета на еврозоната възлиза на 0,9% през миналата година (2016: -1,5%).

DEBT DEBT

Турската централна банка повиши лихвения си процент по спешни кредити с 0,75 процентни пункта до 13,5%. Строгата монетарна политика ще продължи, докато перспективите за инфлацията се подобрят значително. Инфлацията в Турция в момента е около 10%.

САЩ

Министерството на финансите на САЩ удължи срока, в който клиентите на руския производител на алуминий „Русал“ трябва да се откажат от своите бизнес отношения с групата. Клиентите вече имат време до 23 октомври. В началото на април САЩ обложиха много компании на руски олигарси, включително „Русал“, собственост на милиардера Олег Дерипаска. Според министерството на финансите облекчаването на санкциите е възможно, ако Дерипаска отстъпи контрола над „Русал“. След обявяването на отстъпката силно повишените цени на алуминия отстъпиха значително.

Алу Алу

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 2,6% през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

USA USA

Световната икономика

Държавите членки на Световната банка одобриха увеличение на капитала от 13 милиарда долара. Това трябва да подобри финансирането на проектите за развитие. Освен това има промяна в правилата за отпускане на заеми, която следва да улесни подпомагането на най-нуждаещите се райони. Решаващ фактор за промените бе одобрението от страна на САЩ, които преди това блокираха дълго време увеличението.

В момента все още не е ясно дали митата на САЩ действително ще влязат в сила и за стоманени и алуминиеви продукти от Европейския съюз във вторник. Наред с другите неща, френския президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел разговаряха през седмицата с президента на САЩ Доналд Тръмп. Според различни медийни доклади обаче германското федерално правителство не очаква сегашното изключение за ЕС  да бъде удължено, а икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу ,заяви, че САЩ очакват отстъпки от ЕС, за да премахнат митата.  

В неделя лидерите на Германия, Франция и Великобритания призоваха САЩ да се откажат от налагането на едностранни търговски мерки срещу Европейския съюз. Меркел, Макрон и  Тереза Мей се съгласиха по време на съвместен телефонен разговор, че ЕС трябва да защити своите 28 страни членки от наказателни американски мита въз основа на международните многостранни правила.

По отношение на търговския спор с Китай Тръмп обяви отпътуването на високопоставена делегация за Китай. До комунистическата страна ще пътуват министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин и търговския представител Робърт Лайтхайзър. През миналата седмица китайското правителство обяви, че ще отвори пазарите си по-широко за чуждестранните инвеститори.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още