Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Правителството одобри новия план за подобряване на данъчната си политика

Мерките засягат спазване на данъчното законодателство и повишаване на събираемостта на приходите

Правителството одобри новия план за подобряване на данъчната си политика

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството удължи срока на прилагане на Единната национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството 2015-2017 г .

Министрите одобриха и план за действие към стратегията за 2018 г., съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Със специфична препоръка на Съвета на ЕС от юли 2017 г. България беше посъветвана да продължи да подобрява събирането на данъците и да спазва данъчното законодателство, включително чрез цялостен пакет от мерки за периода след 2017 г.

Предвид тази препоръка и отчетените до момента положителни резултати от прилагане на мерките към стратегията, правителството прие действието на този документ да се удължи с още една година и одобри план с конкретни дейности за изпълнение през 2018 г.

Още по темата

Стратегията беше разработена през 2015 г. във връзка с три поредни специфични препоръки за страната ни в областта на данъчното облагане, които се отнасят до две основни предизвикателства – високи разходи, свързани с изпълнението на данъчните задължения, и липса на цялостна, широкообхватна стратегия за спазване на данъчното законодателство.

Основната цел беше да се подобри спазването на законодателството, да се защити фискалната стабилност на страната и да се осигури равнопоставеност и конкурентоспособност на всички икономически субекти.

Стратегията съдържа мерки и дейности, които да доведат до увеличаване на приходите от данъци, осигурителни вноски и такси чрез по-висока ефективност при тяхното администриране и предотвратяване на възможностите за укриването им, както и чрез стимулиране на доброволното изпълнение.

От Министерския съвет напомнят, че със стратегията се въведе добрата практика на единен междуинституционален подход за координация и тясно оперативно сътрудничество между компетентните национални институции в областта на приходите, разработи се система от индикатори за мониторинг и оценка, които са с конкретни срокове за изпълнение и отговорни институции.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 години
При наличното прилагане на лева без защита срещу неговото вредно влияние, в България колкото по-добро данъчно облагане се осъществява, толкова са по-големи щетите.
Досега правителството отлага своя провал чрез заплащане на държавните щети от грешката с пари от нови заеми.

Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са на фокус през седмицата