IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзен Банк Интернешънъл с 9% ръст на кредитирането за шест месеца

Консолидираната печалбата за полугодието е 571 млн. евро, банковата група възнамерява да изплаща между 20 и 50% от нея

15:21 | 08.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Кредитирането на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) нарасна с 9% през първата половина на годината, особено в Австрия, Русия и Централна Европа, отчете главният изпълнителен директор на международната група Йохан Щробл.

“Въпреки средата на ниски лихви, нетният лихвен доход и нетният приход от такси и комисиони се развиват много позитивно, а разходите за риск остават на много ниски нива“, посочи банкерът.

През първите шест месеца на тази година нетният лихвен приход на банката се увеличава слабо с 2 млн. евро до 1,664 млн. евро. Нетният лихвен марж спада със 7 базисни пункта до 2,42%, главно поради ръст на бизнеси с нисък марж в централата и маржовете в Русия и Беларус, отчитат в РБИ.

Общите административни разходи растат с 3 млн. евро на годишна база до 1,497 млн. евро. Съотношението между разходи и приходи се повишава с 4,8 процентни пункта до 60,7%.

Умерено провизиране

Заделянето на провизии през отчетения период остава ниско – 12 млн. евро, в сравнение с реализации за 83 млн.  евро през същия период на предходната година, главно поради приходи и реализации.

Показателят необслужвани експозиции (NPE ratio) намаля с 0,3 процентни пункта от началото на годината до 2,3%. Коефициентът на покритие на необслужвани експозиции се подобри с 0,7 процентни пункта до 59%.

Общият капиталов показател (според пълните изисквания на регламента) възлезе на 17,8%

В края на юни базовият собствен капитал от първи ред (според пълните изисквания на регламента) е 13,8%, а капиталът от първи ред (според пълните изисквания на регламента) е 15,3%, което е увеличение от 0,4 процентни пункта за всеки един от двата.

Общият капиталов показател (според пълните изисквания на регламента) за полугодието е 17,8% (спад от 0,3 процентни пункта).

Сравнение с предходното тримесечие

В сравнение с първото тримесечие на годината, нетният лихвен доход расте с 2% или с 15 млн. евро до 840 млн. евро, което е следствие от увеличение на обема в Русия с 14 млн. евро. В Украйна по-големият обем кредити към нефинансови предприятия и домакинства също генерира увеличение от 4 млн. евро на нетния лихвен доход, докато в Унгария по-ниските приходи от лихви от деривати доведе до понижение с 3 млн. евро. Нетният лихвен марж се понижи с 2 базисни пункта до 2,4% поради увеличаване на обема на краткосрочен бизнес с нисък марж в централата, посочиха от РБИ.

Общите административни разходи на банковата група достигат 773 млн. евро през второто тримесечие на 2019 г., което е увеличение с 49 млн. евро в сравнение с предходното тримесечие.

През второто тримесечие на тази година провизиите са в размер на 2 млн. евро, в сравнение с 9 млн. през първото тримесечие на годината.

Консолидираната печалба расте със 119 млн. евро до 345 млн. евро, главно поради спад с 97 млн. евро на разходите за банкови данъци и други правителствени мерки, по-голямата част от които трябваше да бъдат включени в тяхната цялост през първото тримесечие, информират от РБИ.

Перспектива

РБИ ще се стреми към среден годишен ръст на кредитите в средата на едноцифрената зона.

Загубите от обезценки на финансови активи (разходите за риск) през 2019 г. се очаква да бъдат под 45 базисни пункта.

От банката прогнозират, че показателят необслужвани експозиции да продължи да намалява. РБИ се стреми да постигне съотношение на разходите спрямо приходите около 55% през 2021 г. Целта на банката през следващите години е консолидирана възвращаемост на капитала от приблизително 11%.

РБИ се стреми в средносрочен план да поддържа базовият собствен капитал от първи ред около 13%. На базата на тези цели, банковата група възнамерява да изплаща между 20 и 50% от консолидираната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още