IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гълъбинов: Трябва да се намали общата ставка на ДДС

Икономистът препоръча данъчното намаление да се планира в Бюджет 2019 още през тази година

17:32 | 12.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румен Гълъбинов: Трябва да се намали общата ставка на ДДС

Трябва да се намали общата ставка на данък добавена стойност (ДДС) и да въведем диференцирана ставка на данъка за хранителни стоки, книги, лекарства, учебници и други стоки от първа необходимост, препоръча икономистът Румен Гълъбинов в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

За него по този начин ще бъде увеличено потреблението и търговския оборот.

Той пресметна, че данъчните приходи от ДДС няма да намалеят, „дори може да се окаже, че няма да има голяма разлика, но със сигурност ще има ръст на икономиката“.

ДДС се начислява задължително в целия ЕС, като страните сами определят ставките на данъка. Единственото изискване е те да не са по-ниски от 15%. Съществуват и възможност за намалени и специални ставки за различни сектори. 

Румен Гълъбинов направи и коментар за нивото на сива икономика у нас. Според него то е много високо и посочи, че икономиката в сянка върви "ръка за ръка" с един друг проблем в България – корупцията, като по данни на Transparency International страната ни все още се оценява като най-корумпираната държава-членка на ЕС.

„Наблюдение на работодателските организации показва, че сивата икономика е намаляла през последните 20 години. Въпросът е, че не е намаляла достатъчно и все още в България има два пъти повече сива икономика, отколкото средното в ЕС", заяви Румен Гълъбинов.

„Ако средното в ЕС е примерно 15-16%, то за България този процент е около 30%, т.е има значително какво още да се направи“, допълни икономистът.

Като противовес на това в индекса за качество на живота като икономическа и социална категория България все още има най-ниското качество на живот сред всички членове на ЕС. „Налага се връзката, че няма как, докато ни е двойно по-голям сивият сектор, докато имаме още много корупция, да се надяваме, че ще живеем по-добре и стандартът на живот ще се подобри “, посочи Гълъбинов.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още