Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Средната лихва на депозитите в евро пада през ноември

Най-съществен е месечният спад на лихвеното ниво на спестяванията на бизнеса

Средната лихва на депозитите в евро пада през ноември

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лихвените нива по депозитите на бизнеса и домакинствата в България продължават да отчитат разнопосочни минимални изменения при сключване на нови договори през ноември, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

В сравнение с октомври средната лихва за спестяванията и за домакинствата, и за бизнеса, расте при левовите депозити, а намалява при тези в евро.

С 0,06 процентни пункта се вдига лихвеното ниво на депозитите на бизнеса с договорен матуритет в левове през ноември в сравнение с месец по-рано. Към 30 ноември средната лихва е 0,24%. Преди година левовите спестявания се олихвяваха с 0,28%.

Депозити на нефинансовите предприятия и домакинствата (нов бизнес)

В сравнение с октомври през ноември депозитите с договорен матуритет в евро са се олихвявали с 0,31 пр. пункта по-малко. В края на миналия месец средната лихва е паднала до 0,08%, като преди година тя е била 0,25%.

В края на ноември бизнесът сключваше договори по спестяванията си при овърнайт депозити в левове на 0,02% средна лихва, тя е с 0,01 пр. по-ниска, отколкото през октомври. На месечна база лихвените проценти при овърнайт-депозитите в евро остават същите – 0,02%.

Депозити на нефинансови предприятия (салда)

На месечна база средната лихва на депозитите на домакинствата с договорен матуритет в левове се увеличава с 0,01 пр.п. до 0,19%, като за сравнение преди година тя беше 0,50%.

Спестяванията на домакинствата с договорен матуритет в евро банките са олихвявали при 0,20% през ноември, с 0,02 пр. п. по-малко от октомври. Средната лихва на годишна база пада с 0,27 пр. п.

През ноември средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове на домакинствата на годишна база намалява с 0,02 пр.п. до 0,03%.

При депозитите с договорен матуритет в левове той се понижава с 0,63 пр.п. до 0,51%, а по тези в евро – с 0,51 пр.п. до 0,42%.

Депозити на домакинствата (салда)

Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро, спада спрямо ноември 2016 г. с 0,09 пр.п. съответно до 0,07% и 0,08%, отчете централната банка.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Кабинетът одобри промени по бюджета на четири министерства