Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

УниКредит Булбанк: Икономиката ни ще се възстанови частично с ръст от 2,7%

БВП силно ще нарасне през второто тримесечие на 2021 г. при продължаващи фискални стимули за подкрепа и по-слабо влияние на пандемията, пише в анализа

УниКредит Булбанк: Икономиката ни ще се възстанови частично с ръст от 2,7%

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Икономиката на България ще се възстанови частично през тази година, като ръстът на БВП ще е 2,7%. Процесът на възстановяване ще стъпи на по-здрави основи през 2022 г. и 2023 г., когато икономическият растеж ще се ускори между 4% и 5% годишно. Това прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в най-новия си тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа.

Още по темата

„Очакваме БВП да достигне нивото си от преди кризата през втората половина на 2022 г. Връщане към пълна заетост икономиката вероятно ще достигне в края на 2023 г. Рисковете за нашия основен макроикономически сценарий са особено завишени. Това се дължи на факта, че пътя на икономиката през тази и следващата година ще зависи от смесица между епидемиологични (пътя на пандемията) и политически (изходът от предстоящите парламентарни избори) фактори“, пише в анализа на екипа с ръководител Кристофор Павлов.

В икономическия анализ се напомня, че България беше тежко засегната от втората вълна на пандемията от коронавирус и затова прогнозите са за свиване на икономиката през последното тримесечие на 2020 г. и първото на 2021 година.

Все пак икономистите очакват спадът на БВП да е по-умерен в сравнение с този от първата вълна на пандемията, защото някои сектори са изключени от ограниченията, включително промишлеността.

Икономическият екип на УниКредит Булбанк прогнозира по-сериозно разхлабване на ограниченията през март, което ще се отрази положително на БВП.

„Очакваме БВП силно да нарасне през второто тримесечие на 2021 г., тъй като прякото влияние на пандемията върху икономиката ще отслабне, а продължаващите фискални стимули ще осигурят необходимата допълнителна подкрепа“, пише още в анализа.

Експертите на УниКредит Булбанк обаче смятат, че въпреки това потреблението в туризма и другите сектори, изложени в най-голяма степен на влиянието на пандемията, ще остане свито, тъй като положителните ефекти от ваксинацията ще се нуждаят от време, за да се материализират.

„Много хора ще продължат да са предпазливи в поведението си и ще поддържат някаква форма на доброволно физическо дистанциране през лятото и есента на 2021 г. Темповете, с които ще протича процесът на възстановяване на икономиката ще зависят от продължителността и ефективността на кампанията за ваксинация на населението“, посочват икономистите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Обезценките за кредитен риск оказват натиск върху доходността и капитала на банките