IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът Обама-Ромни няма да е личностен, а на база разделението бедни-богати

За разлика от близките резултати в проучванията, финансовият пазар дава огромна преднина на Обама, посочва Боян Иванчев

17:21 | 29.09.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 12.727272033691406px; line-height: 20px; ">Боян&nbsp;Иванчев.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 12.727272033691406px; line-height: 20px; ">Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

Президентът Барак Обама получава от пазарите 72,5% шанс за победа на изборите, което е значително повече от 48% които пазарите му даваха точно по това време преди 4 години, показва анализ на гл. ас. д-р Боян Иванчев.

Ситуацията за Ромни изглежда безнадеждна на този фон със само 27,5% шанс. Определено падането под нивото от 33 за Ромни беше предизвикано от появата на клип с него, в който той доста нескопосано се шегува на тема латиноамериканци. 

Изобщо, изглежда, че шегите на републиканците не се отдават от времето на Рейгън, който имаше много силно присъствие и му се отдаваше всичко - включително и шегите. 

Шанс за Обама



Шанс на Ромни

Данните за залозите са от финансовия сайт www.intrade.com

Все пак в графиката на Ромни виждаме, че шансът му е масивно разпродаден (индикаторът RSI) и определено има потенциал за консолидация и връщане нагоре. Точно обратното е за Обама. Най-вероятно при него спекулантите ще приберат печалби в периода след гафа на Ромни, и най-вероятно ще видим корекция.

Предстоят директните дебати между двамата кандидати, а от друга страна социолозите показват разлика само от два процентни пункта, което е в рамките на статистическата грешка. Възможно е Ромни да успее да наелектризира до краен предел "белите" и тогава той ще спечели. Преди четири години, хората се питаха дали наистина ще бъде избран първия чернокож президент на САЩ. 

Днес Обама изтлява, а Ромни не е изгрял! Мозъкът разсъждава контекстуално и сравнява - в случая ще се реши на база не личностно сравнение, а на база противопоставяне на бедни и богати, демократи - републиканци. Борбата е на идеи, които двамата все още не могат да произведат достатъчно добре, споделя Иванчев.

В допълнение моделите за прогнозиране в политиката (PollyVote) - на базата на социологически проучвания, експертни оценки, електронния пазар в Айова, иконометрични модели, индексни модели - показват че Обама ще спечели с незначителна преднина 1-3% пункта.  

Финансовият пазар обаче ни показва настроенията на гласоподаватели, които са заложили значителни суми на крайния изход, а не като тези, които участват в социологическите анкети - те просто отговарят за кого ще гласуват без да са в ситуацията на риск и неопределеност, без да са експонирани към изход с печалба-загуба, измерена в щатски долари.

Графиката за Обама показва прогнозна свръхувереност, свръхреакция на гафа със скритата камера с Ромни и склонност към характерност (трима от последните четири президента на САЩ са били преизбирани за втори мандат). Въпреки това оставам на мнение, че Обама ще продължи да бъде президент на Щатите, освен ако не направи и той голям гаф или се изложи в дебатите.

Безработицата в САЩ е по-скоро структурна, както и в целия свят, и потребителите влязоха в нов поведенчески модел - ново нормално поведение. Новото нормално поведение има важна характеристика - намалено потребление, което в САЩ се илюстрира със следната графика:

От една страна имаме четиригодишен връх в дневните разходи за месец август, но от друга страна нивата са все още много далеч от нормалните преди кризата - от над 110 доалра на ден. В допълнение нека не забравяме, че инфлационните очаквания се повишават в условията на наливането на ликвидност от Фед, което има влияние върху разходите от последните месеци, т.е. потребителите не са особено щастливи, което се проектира неминуемо върху властта. 

Съперникът Ромни от републиканската партия към момента не можа да формулира достатъчно добра алтернатива на демократите или по-скоро я формулира на базата на разделението богати-бедни, което не е в полза на републиканците по отношение на гласоподавателите-номади и на тези, които все още не са решили за кого да гласуват.

Но в същото време Америка днес е разделена както никога до сега, или поне от времето на Айзенхауер, в подкрепата си за демократи-републиканци. Последните данни на Галъп показват, че подкрепата при регистрираните гласоподаватели в САЩ за Обама е 48% а за Ромни е 46%. Това е разлика в рамките на статистическата грешка на модела на допитване, която е +/-2 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
noker.bg
преди 11 години
Нещо повече. Изобщо няма да е избор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Danny666
преди 11 години
Ха ха ха тази статия е просто ФАРС ! :)Мили боже , г-н Боян Иванчев защо не анализирате ФАКТА, че Америка устремно се превръща в държава от ТРЕТИЯТ СВЯТ. Че така наречената от вас ДЕМОКРАЦИЯ навсякъде по света е навлезла в ТЕРМИНАЛЕН ЕТАП, а именно 51% *** ИЗБИРАТ ВИНАГИ ТОЗИ КОЙТО ОБЕЩАЕ ДА ДАДЕ НАЙМНОГО !!! От къде ще го вземе е друг въпрос ха ха ха...Защо не порасъждавате върху факта, че в Щатите са имали право да гласуват САМО хора с ДОКАЗАНА СОБСТВЕНОСТ, за разлика от човекоподбните които може да погледате на ВАШАТАТУБА ха ха ха ?!?!Спука ме от смях кухата фразеология която използвате от рода на : "финансовият пазар дава огромна преднина на Обама" ха ха ха ЗА КАКЪВ ПАЗАР ПИШЕТЕ бе мили ? За този дето има само една посока ли ? Ха ха ха...Истината е ,че и двамата са един дол дренки. ЕДИНСТВЕНИЯТ КАНДИДАТ АЛТЕРНАТИВА НА СТАТУКВОТО РОН ПОЛ беше елиминиран и заглушен от корпоративната медиа.Скоро всичко ще свърши за съжаление в СЪЛЗИ и доста ще питат къде акат гладните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 11 години
Евреите ще го подкрепят веднага щом видят, че има шанс да изпревари Обама.Черният е също толкова опасен и сектант, защото конците му се дърпат от същите евреи. Когато ситуацията стане толкова безнадеждна, колкото през '79 и '80 / а това неминуемо ще стане след QE-олигофрениите на ФЕД/, тогава ще се наложи нов Пол Волкър да смени Бернанке за да се справи с инфлацията.В момента всички данни от Администрацията за пазара в САЩ са манипулирани и откровено лъжливи-реалната инфлация е над 8-10% и това не може да се крие вечно.Така че вероятно Обама не е по-малкото зло.Просто него поддържат *** в момента - само виж къде са отишли инвестиционните фондове като Pimco за последната седмица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Аз ви говоря, че Обама води много от 6 месеца. В момента вероятността да спечели е 82-83%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Fiscalist
преди 11 години
Всеки който се съмнява в резултата да помисли пак за QE3- всичко е режисирано, дава се едно рамо, сега здраво ускоряваме, и после пак по-полека. Да се позарадва плебсът. И да гласува пак за кафявия месия. Не че имам нещо против - Ромни е опасен за света, а и е сектант, което е доста противно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Fiscalist
преди 11 години
Дау отива на 15к, златото на 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 11 години
На база същите индикатори Боян правилно прогнозира, че Обама ще победи Маккейн на предишните избори.Явно се отива към втори мандат на Обама, да не се учудваме, че индексите правят рали, защото явно е дирижирано. Да видим какво ще е представянето на индексите след есента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още