IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната

България доказа, че ще може да функционира добре в еврозоната, коментира Жолт Дарваш от икономическия мозъчен тръст Bruegel

12:26 | 08.12.17 г. 23
Анализатор: България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната

България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната, защото 20 години страната поддържа валутен борд, а това е най-силната форма на фиксация на валутния курс. Това коментира Жолт Дарваш, старши сътрудник в икономическия мозъчен тръст Bruegel, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това означава, че България не печели от независима фискална политика, но в същото време, тъй като е член на ЕС, тя печели от членството си“, уточни анализаторът.

Дарваш смята, че за България е много важно и ще бъде много по-добре, ако се присъедини към еврото.

„България вече доказа, че ще може да функционира добре в еврозоната“, категоричен е той и напомни добрите макроикономически показатели.

Според него причината България още да не е член към еврозоната е, че ЕЦБ и някои страни от еврозоната не искат България да се присъедини към ЕRМ 2.

„Трябва да има повече желание от страна на настоящите членове на еврозоната да разрешат на България да се присъедини. Ако те позволят тя да се присъедини към ЕРМ 2, две години по-късно България ще може безпроблемно да стане част от еврозоната“.

По думите му ако България не се присъедини към еврозоната, “няма да може да се облагодетелства от достоверността на ЕЦБ”.

„ЕЦБ е надзорник на банките в еврозоната и тя се справя по-добре с тази роля от надзорниците на българските банки. През последните години България имаше сериозни проблеми в банковия сектор. Един по-силен надзорник може да предотврати това“, смята Жолт Дарваш.

Какви промени могат да се очакват при започналите реформи в еврозоната? Кой е липсващият механизъм за защита на депозитите в евродоната? Какви подобрения трябва да се направят, за да се подобри еврозоната? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

23
rate up comment 32 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Да перифразираме твоите:1.Намаляването на цената на труда ще е за външните инвеститори, умньо И НЕ ЗНАЧИ НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ!!!. Това няма как да се отрази на покупателната способност, освен че цените на вноса ще се покачат и бг-потребителите ще предпочетат местните продукти2. Повечко акъл значи повечко акъл, не като бозата в главата на ББ и сбирщината около него, която ни управлява2. Падане на борда означава стабилна финансова и валутна среда. Ако не беше така, всички държави щяха да са в борд. Какво стана с Аржентина преди 20 години с тоя борд знаят всички, освен явно тебе. 3. Обясни защо Щатите искат слаб долар тогава и за има-няма 6 месеца го сринаха до 1.20 спрямо еврото. През 2007 падна до 1.61, от 2009 до 2015 беше 1.35-.155..Истината е, байно, че не разбираш нищо - повтаряш клишета-мантри на разни самозвани бг-"анализатори", които са на платена служба на Дойчебанк и ЕС. Някога такива бяха политкомисарите. Искаш ли да унищожиш една нация, направи я проста, развратна и зависима. Тогава кражбите ще се правят не от местни хитреци като ББ, а от европейски. При това ще се наричат "банков контрол" А ти ще блееш все така зобмиран и още по-беден, но затова па все така гллУпав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 35 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Чух че вече е решено да ни пуснат в Шенген и в ERM2, а не много след това и в еврозоната. Ще забраняват и старите МПС-та на повече от 10 години.Дано поне в България нещата да не поскъпнат двойно, както беше в Гърция.Като погледнем статиите в Инвестор-а относно България са в унисон с тази информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 42 rate down comment 10
abdul
преди 6 години
Напротив. Няколко държави от ЕЗ не ни искат вътре, защото знаят, че макро числата не са всичко. Има твърде голям политически риск, въпреки стабилно изглеждащата икономика. Тези държави знаят с кого с имат работа тук и това е причината да не сме в ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 38 rate down comment 9
ABBA
преди 6 години
Виж, след смяна на собственика - няма проблем. Има няколко квартала в няколко града - абсолютно празни, чакат си господарите.Ама на втората най-древна - за това и е забранено да пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 39 rate down comment 12
ABBA
преди 6 години
"Анализатор: България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната "Ооооо неразумни, поради что си мислиш, че една колония, още по-малко американска, ще бъде допусната до далаветата: правене на пари от въздуха (печатане на евро)!!??Това единствено може да се случи, ако *** много напират за Кримски референдум и нещо аналогично. Дъдява е предвиден геноцид! Така де, най-плодородните земи не могат да се държат от слабо и *** племе.... Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 40 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Слава Богу , лудите като тебе все още нямат достъп до молбите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 43 rate down comment 10
lyusien
преди 6 години
България не е член на Еврозоната защото никои не иска да подаде молба за това Първо във Чакалнята и след 2 или 3 години в Еврозоната Защо никои не иска ? Защото контрола на Е Ц Б и Е К върху банковата система ще бъдат истински а не измислени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 40 rate down comment 4
xapoznai
преди 6 години
Да перифразираме думите от коментарите - "намаляване цената на труда" - задълбочаване на мизерията и ограничаване на потреблението до стоки от първа необходимост (предимно местно и китайско производство с нереално ниско качество), влошаване на демографията и бум на емиграцията."повечко акъл" - способността да мамиш, да лъжеш и да не плащаш данъци"падане на борда" - поемане на частния дълг от държавата, социални плащания и пенсии клонящи към размера на сметката за ток и вода"девалвация" - архаичен метод от преди век с който се крадат спестяванията, в повечето случаи за по-добър ефект се комбинира и с ограничава изтичането на капитали за да бъде грабежа пълен. Последното вече отдавна не е актуално поради дигитализацията и множеството финансови инструменти измислени точно за да предпазят хората от предприемчивостта на централната власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 41 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
с 4 хилки нетоу на хиляда и кусур на северозапад? Ш извиняваш, ама всеки уважаващ себе си български емигрант ром вади повече. Половината си ги докарва само от помощи.С повечко акъл в София можеш да вадиш и повечко... ама пустий *** викаш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 38 rate down comment 5
krasssen
преди 6 години
Зеленчукопроизводителю (краставичар) , заложи 4 бона ,избери нотариус за залог и ти ги доказвам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още