IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализацията в българското строителство се бави

Много от компаниите не могат да преценят колко дълго ще продължи растежът в сектора и това ги прави предпазливи в инвестициите им в дигитални технологии

16:48 | 08.06.18 г. 1
Дигитализацията в българското строителство се бави

Част от процесите в строителството, като планиране и производство, са дигитализирани, но в самото изпълнение – на стороителната площадка, дигитализацията изостава много. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инж. Цанко Миланов,  управител продажби и маркетинг на „Винербергер България“.

По думите му строителството е доста консервативен сектор. „Голяма част от компаниите не могат да преценят колко дълго ще продължи възхода в сектора и това ги прави предпазливи в инвестициите им в дигитални технологии“, коментира още Миланов.

Според инж. Димитър Македонски, мениджър на отдел Изследвания и развитие в Cobuilder International, самото строителство не е продължителен процес. Стартирането и краят на даден проект се случват за сравнително кратко време. Това прави трудно развитието на дигитализацията в сектора, обясни той.

По думите му има две причини: едната от тях е, че дигитализацията на строителната площадка ще намали спекулациите в строителството, а другаъа и основна причина, е, че хората много трудно се доверяват на споделените информационни пространства.

„За да започне дигитализацията трябва да се промени образованието. В университетите темата дигитализацията все още е на ниво проектиране. Включително и там все още се работи с продукти, които вече са нещо нормално за Западна Европа“, посочи инж. Миланов.
Бизнесът също трябва да обърне внимание на дигитализацията, за да повиши своята ефективност. Промяна в компаниите ще наложи и промяната и дигитализацията на всички участници в строителния процес, добави още той.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
fri
преди 5 години
Гледайте цирка на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още