Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Екатерина Карпузова: Новите технологии ще ускорят пускането на нови лекарства

Иновативните лекарства и методи на лечение дават възможност за откриване на коренно различни подходи за лечение на заболявания, твърди експертът

Новите технологии значително ще ускорят изследванията и тестванията на нови лекарства и тяхното пускане на пазарите. Цените на новите методи и медикаменти винаги ще са по-високи първоначално, но държавата може да поеме своята роля и да помогне на гражданите си да имат достъп до тях. След пандемията от коронавирус фармацевтичните компании залагат както на повече технологии, така и на скъсени вериги за доставки и производство. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Екатерина Карпузова, мениджър "Иновации" за Близкия изток, Източна Европа и Африка в Bayer Pharma. 

Още по темата

"Не за всеки медикамент ще има такова ускорено одобрение, като за ваксините за COVID-19, но вярвам, че фазите на проучване ще бъдат скъсени, защото вече се използват нови технологии - изкуствен интелект и машинно обучение - които ускоряват периода на синтезиране на нови молекули", обясни гостът.

„Иновативните лекарства и методи на лечение дават възможност за откриване на коренно различни подходи за лечение на заболявания. В момента говорим за възможности за напълно излекуване на дадено заболяване", а не само за лечение, каза Карпузова.

По думите ѝ иновациите в момента са в различни сфери - вътрешнокорпоративно развитие на малки молекули, лекарства за хронични заболявания, до изключително новата сфера на генни и клетъчни терапии. Bayer Pharma има пробиви и добри резултати в изследвания за клетъчна терапия на Паркинсон, мускулна дистрофия, сърдечни заболявания, онкология.

Иновациите са не само в лекарствата, но и в технологиите. Чисто технологични компании навлизат в здравния сектор със свои устройства, които следят здравното състояние на техните собственици, сподели Карпузова.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Страхил Делийски: Време е политиците да започнат да действат