IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook не откри руска онлайн намеса за влияние върху вота за Brexit

Социалната мрежа беше призована от властите да направи по-обстойно разследване

11:30 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичната компания Facebook заяви, че не е открила допълнителни активности от руски акаунти, използвани за реклама във Великобритания през 2016 г., за да повлияят на гласуването на референдума за напускането на Европейския съюз. Компанията обяви това, след като беше призована от властите да направи по-обстойно разследване, пише Bloomberg.

Компанията е използвала същия метод, който разкри руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и не е открила нищо, свързано с кампанията за Brexit, коментира Саймън Милнър, директор по британските политики във Facebook, в писмо до депутатите.

Отговорът не задоволи напълно Комисията по дигиталните технологии, културата, медиите и спорта към Камарата на общините, която поиска повече информация през февруари.

“Освен всичко друго очаквам те да споделят с нас и: точния брой на акаунтите, които са спрели; как се борят с ботовете; методологията им за това как идентифицират фалшиви акаунти и как определят от коя страна идват тези акаунти”, коментира Деймиън Колинс, председател на комисията. По думите му Facebook е обещала да разкрие повече подробности до 14 март.

По време на февруарското изслушване, което се състоя във Вашингтон, председателят постави под въпрос същността на разследването на компанията за руската намеса в изборите в САЩ и Великобритания.

Колинс заяви, че от разговорите с Разузнавателната комисия към Сената на САЩ, която разследва случая с Русия, става ясно, че "проучването е свързано само с онези акаунти, с които са направени плащания с рубли", а не са обхванати повече индикатори.

Двама директори на Facebook, свидетелствали през февруари, настояват, че компанията е търсила повече доказателства за акаунтите, свързани с намесата.

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още