IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Левесли: Второ газохранилище би повишило енергийната сигурност на България

„Галата“ ще допълни дейността на хранилището в Чирен, заяви представителят на Petroceltic

09:49 | 30.05.18 г.
Г. Левесли: Второ  газохранилище би повишило енергийната сигурност на България

Ако бъде създадено ново газохранилище „Галата“, то няма да замени, а ще допълни дейността на хранилището в Чирен. Това каза Гари Левесли, представител на компанията Petroceltic, която разработва находищата на природен газ "Каварна", "Галата" и "Калиакра". 

В „Галата“ е имало най-много запаси, но в момента те са почти изразходвани, коментира Левесли пред Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Според договора за концесия след изчерпването „Галата“ ще се превърне в газохранилище.  Гари Левесли посочи, че то може да се въведе лесно в експлоатация, а наличието на две газохранилища ще повиши енергийната сигурност на България.

Експертът смята още, че Брекзит няма да окаже сериозно влияние на търговките отношения между България и Великобритания.

За газовия хъб "Балкан" Левесли посочи, че вероятността да той да бъде построен е над 50%. Въпросът по думите му е кои газопроводи ще бъдат изградени и какви ще са източниците на газ – Русия, Азербайджан, втечнен природен газ от Гърция или Хърватия. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още