Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как ще се отрази климатичната неутралност на въглищната индустрия у нас?

Колкото по-бързо започне да се подготвя страната ни, толкова по-малки ще са загубите за нея, казва Юлиан Попов

гледано: 1019   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Търговията с въглеродни емисии съществува вече 15 години. Българската въглищна индустрия отдавна можеше да започне да се подготвя за процеса по климатична неутралност. Тя обаче не е подготвена и това е големият ѝ проблем, свързан със Зелената сделка на Европейския съюз (ЕС).

Това каза Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„От промените неизбежно ще има стрес за България, това вече се вижда“, отбеляза Попов, като добави, че колкото по-бързо започне да действа страната, толкова по-малки ще са загубите за нея и по-големи ползите.

Според госта България трябва да започне паралелно да изгражда нови мощности и нови технологии, които са свързани с пренос на електроенергия, управление на енергийното потребление, с регионалните пазари.

„Трябва ясно да разглеждаме българския енергиен сектор в състава на регионалните енергийни направления и производства. Важно е България да влезе в тази игра, иначе ще пострада тежко не само секторът, но цялата индустрия“.

„България трябва да има енергийна стратегия“, изтъкна още експертът. Той отбеляза, че в нея е важно да се разглежда енергетиката в регионален план, в рамките на един широко отворен регионален пазар, както и страната да се насочи към по-голяма либерализация, отваряне на пазара и въвеждане на търгове за нови енергийни модерни мощности.

„Едва след въвеждането на търгове ще знаем каква е реалната пазарна цена на електричеството у нас“.

По думите на госта Западните Балкани трябва да бъдат част от Зелената сделка заради интегрираните си енергийни системи към тези на блока, както и възможностите, които могат да осигурят благодарение на потенциала си.

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор