IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон планира да поднови старите си връзки с Африка

Тереза Мей избра да посети икономически най-силните бивши колонии на Великобритания, посочи Едуард Маринов, преподавател в НБУ

17:32 | 30.08.18 г. 2
Лондон планира да поднови старите си връзки с Африка

Излизайки от Европейския съюз (ЕС) Великобритания спира да бъде част от общата търговска политика на съюза и през май Тереза Мей заяви, че ще се стреми да поднови споразуменията си със страните от Африка. За това напомни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет.

"Великобритания в момента има възможност да препотвърди старите си връзки с Африка - Нигерия, Кения и Южна Африка, които британският премиер Тереза Мей избра да посети, които са икономически най-силните бивши колонии на Великобритания", посочи той. "Република Южна Африка е най-голямата икономика и най-големият търговски партньор на Обединеното кралство на континента.”

Според Маринов Лондон се опитва да стъпи на пазара в Южна Африка и Кения в сферата на финансовите услуги.

"Около 80% от търговските потоци на Великобритания с Подсахарска Африка са съсредоточени в Южна Африка. Съставът на делегацията, която пътува за Африка, включва управителя на Лондонската фондова борса и представители на големи компании за финтех услуги", информира университетският преподавател.

Той коментира потенциалните възможности за българските фирми в Африка.

"България има възможност да възстанови старите си връзки в Африка в областта на минното дело и земеделието. От друга страна, континентът има постоянна нужда от внос на преработени продукти. Пазарите са достатъчно малки, за да могат да бъдат наситени от български фирми", смята ученият.

Той посочи и ролята, която играе Китай в Африка и подчерта, че азиатската страна е най-големият инвеститор на континента.

„Китай успя по много интелигентен начин да влезе на пазарите в Африка, оказвайки помощ чрез инвестиции и създавайки си положителен образ в представите на управляващите и обикновените хора“, посочи Едуард Маринов.

Целия разговор за потенциала на пазарите в Африка гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Alx
преди 5 години
1-во обстановката на острова (най вече в Лондон) се променя доста бързо в негативен аспект, това ще доведе до голямо недоволство от страна на хората, протести и безредици, ще има и немалко икономически негативни последствия. 2-ро в настоящия момент откачената Мей иска нещо невъзможно и тотално неприемливо от страна на ЕС и на всички вече им стана ясно че сделка във вида в който всички си я представят няма да има. Въпроса остава как англичните и тяхната икономика да пострадат най малко, затова бабата се юрна в Африка да търси източник на евтини зеленчуци където може да пробута пропадащата си валута. Общо взето се заформя голям цирк, и ако някой не вразуми тези откачалки във власта на Ук ще станем свитедели на голям "купон".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още