Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Петър Ганев: Намалява броят на общините с финансови затруднения

При завършената 2017 само 13 общини са с финансови затруднения

гледано: 1599   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Добрата новина е голямото свиване на общините с финансово затруднение. Това каза Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира финансовото здраве и тенденциите в общините в България, които са видни от публикуваните данни към вече завършената 2017 година.

По думите на госта през миналата година имахме 32 общини в това положение, като от тях 10 получиха безлихвени заеми. Сега, при завършената 2017 само 13 общини са с финансови затруднения.

"Наглед имаме огромен спад - почти две трети от общините са се справили. Имаме очевидно добра новина, което е в резултат на по-добрата икономическа среда, по-доброто изпълнение на бюджета. Това рефлектира и върху общинските бюджети", коментира Ганев.

По думите му общият извод е, че всяка община е намерила един или друг начин да излезе от процедурата и да няма стигма, че е община с финансови задължения. "Някои са го направили с дълга, други със събираемостта на данъците, трети с погасяване на просрочия. Има някаква гъвкавост, но ако излезем извън техническите и административни показатели, ако се гледа общата макрокартина - подобрение има, но то не е толкова драматично", посочи той.

"Ако икономиката е в добро състояние и ако общините действат разумно, те могат да не задлъжняват и да не увеличават своите просрочия. Тоест, да няма пожари. Но лошата новина е, че продължават да не могат да променят средата", обянси икономистът.

Той подчерта, че процедурата, свързана с финансовите затруднения на общините, дисциплинира, но не решава проблема на общините, че нямат собствен ресурс.

Какви са трудностите? Как могат да бъдат преодолени? Нужна ли е административна реформа? Решават ли или замаскират проблемите на общините безлихвените заеми?

Вижте във видеото.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Веселина Василева
Още по темата: Bloomberg TV ИПИ Петър Ганев

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Такев: Има сериозен напредък по изграждането на единния капиталов пазар