IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Моллов: Хранителните продукти се пускат след пазарно проучване

Има ли двоен стандарт при качеството на храните, предлагани в България и в Европа, коментира бившият изпълнителен директор на БАБХ

13:53 | 27.04.18 г. 1
Пламен Моллов: Хранителните продукти се пускат след пазарно проучване

Когато даден продукт не върви добре на пазара, се правят промени. Не можем да допуснем, че хората на различните пазари са еднакви, за да търсим еднакво качество. Това заяви проф. Пламен Моллов, бивш изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че в българското общество се натрупа напрежение около т.нар. двоен стандарт при храните, предлагани в България и в Европа.

Моллов коментира проучването, което установи, че има двоен стандарт при предлаганите храни на българския и на европейския пазар. Изследването показа, че има разминаване в качеството на някои предлагани продукти, които се продават в България и в други страни от ЕС.

По думите на Моллов тази тревога малко спекулативно се насочва в определена посока, която е грешна.

"Прави чест на омбудсмана на България, че организира среща, на която чу тревогите на хората, свързани с нещо, което ги касае ежедневно – храните. Мая Манолова организира форум, на който се опита да привлече вниманието на институциите, но институциите демонстрират безсилие с това, което правят", смята Пламен Моллов.

Според него докладът, който беше публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните, е поредно изследване, което се опитва да намери определени разлики, като в него има една единствена таблица, като в тази таблица има очевидни грешки.

"Ние се чувстваме втора ръка потребители, дискриминирани, ако трябва да цитирам медиите. Естественият пазарен закон е създал условия за наличието на различни продукти с различно качествено равнище. Когато качеството е различно не значи, че то е по-лошо", обясни професорът. "Нормално е на пазара да има продукти с различни качествени характеристики. Всяка компания, предоставяща определен продукт на пазар, прави маркетингови проучвания.”

Имаме ли повод да се притесняваме от данните изнесени от министерството и да се чувстваме подтиснати и дискриминирани? Има ли грешки, които се считат за недопустими в подобни документи и превръща ли се документът в "порочен", когато се допускат подобни пропуски?

Повече вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Вносителите ни пробутват лоши, вредни, дори опасни храни, но и българските производители не падат, по - долу. Роднина, която работи като гл. счетоводител в известна наша колбасарска фирма сподели следното: Дойде един приятел на шефа за няколко дни, който има колбасарска фирма във Франция и пообиколи цеховете във фирмата. После ядоха, пиха и се веселиха. На отиване френския му колега се засмя и каза: "Приятелю, ако аз правя така колбасите във Франция, както ти ги правиш тук, ще ме вкарат веднага в затвора".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още