IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли "Инерком" да изплати инвестицията в "ЧЕЗ България"?

На дружеството ще са му нужни поне 30 години, ако разчита на печалбите от "ЧЕЗ България", смята Валентин Колев

15:10 | 12.03.18 г.
Ще успее ли "Инерком" да изплати инвестицията в "ЧЕЗ България"?

По информация на висшия мениджмънт на "ЧЕЗ България" печалбата на компанията е 0,82 лева от всяка сметка на стойност 100 лева, тоест под 1%, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и бивш директор на Енергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев.

При това положение той пресметна, че на "Инерком България" ще са й необходими поне 30 години, за да изплати първоначалната инвестиция за покупката на дружеството. Цената, която се обсъжда неофициално, е 320 млн. евро. Ако към сметката се добавят и банковите разходи, то инвестицията ще се връща в рамките на поне 50 години, допълни експертът.

Той посочи още, че в момента сделката е в ръцете на банките - ако "Инерком България" успее за девет месеца да осигури парите, продажбата ще бъде финализирана. Ако това не стане, CEZ Group ще усвои гаранцията от 5 млн. евро, дадена от българската компания и ще задвижи отново процедурата по продажба на активите си.

По думите на Колев заемът за покупката на "ЧЕЗ България" не би трябвало да бъде взиман предвид от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) при определяне на цената на електроенергията.

Валентин Колев посочи, че при положение, че изчисленията на ръководството на ЧЕЗ България са верни, печалбата не е достатъчна за инвестиции и продължаване на работата за подобряване на качеството на услугата, която предлага дружеството.

Той каза още, че безспорно качеството на енергийните услуги в страната се е подобрило през годините след приватизацията на този сектор. В някои региони услугата още "не е на ниво", но за експерта причината е в потискането на цената на електроенергията за бита.

Какво каза експертът за сделката можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още