Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще успее ли "Инерком" да изплати инвестицията в "ЧЕЗ България"?

На дружеството ще са му нужни поне 30 години, ако разчита на печалбите от "ЧЕЗ България", смята Валентин Колев

гледано: 2790   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По информация на висшия мениджмънт на "ЧЕЗ България" печалбата на компанията е 0,82 лева от всяка сметка на стойност 100 лева, тоест под 1%, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и бивш директор на Енергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев.

При това положение той пресметна, че на "Инерком България" ще са й необходими поне 30 години, за да изплати първоначалната инвестиция за покупката на дружеството. Цената, която се обсъжда неофициално, е 320 млн. евро. Ако към сметката се добавят и банковите разходи, то инвестицията ще се връща в рамките на поне 50 години, допълни експертът.

Още по темата

Той посочи още, че в момента сделката е в ръцете на банките - ако "Инерком България" успее за девет месеца да осигури парите, продажбата ще бъде финализирана. Ако това не стане, CEZ Group ще усвои гаранцията от 5 млн. евро, дадена от българската компания и ще задвижи отново процедурата по продажба на активите си.

По думите на Колев заемът за покупката на "ЧЕЗ България" не би трябвало да бъде взиман предвид от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) при определяне на цената на електроенергията.

Валентин Колев посочи, че при положение, че изчисленията на ръководството на ЧЕЗ България са верни, печалбата не е достатъчна за инвестиции и продължаване на работата за подобряване на качеството на услугата, която предлага дружеството.

Той каза още, че безспорно качеството на енергийните услуги в страната се е подобрило през годините след приватизацията на този сектор. В някои региони услугата още "не е на ниво", но за експерта причината е в потискането на цената на електроенергията за бита.

Какво каза експертът за сделката можете да видите във видеото.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Защо е нереалистично Facebook да филтрира видеа в момента на качването им?