IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Няма паритет между българските туристи в Гърция и гръцките у нас

Инвестициите на държавата в туризма трябва да се увеличат, каза Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм

11:23 | 26.03.18 г.
Експерти: Няма паритет между българските туристи в Гърция и гръцките у нас

Не може да се говори за паритет между българските туристи в Гърция и гръцките у нас, както твърди министърът на туризма, каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма по Bulgaria ON AIR.

Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че страната ни става все по-конкурентна дестинация и бройката между разменените туристи между Гърция и България е почти равнопоставена. 

Драганов обаче цитира последни данни на НСИ, според които 1,3 милиона българи са отишли в южната ни съседка, а 1,2 милиона гърци са влезли в България, но това са общо посещения. Иначе около 950 хиляди са българските туристи в Гърция, защото 400 хиляди работят там. Докато ситуацията с гърците у нас е по-различна – само около 450 хиляди гърци идват с цел туризъм, повечето идват по бизнес. Като разходи нещата също са несравними – българите харчат двойно повече в Гърция – около 320 млн. лева, докато гърците харчат около 180 млн. лева, посочи Румен Драганов.

Голяма част от българите, които ходят на море в Гърция, ходят и на различни почивки в България и не трябва да се притесняваме от това, че близо милион наши сънародници избират да отидат в Гърция на море, коментира експертът.

Едва 10 на сто от всички гръцки туристи идват у нас за морски туризъм, каза още Драганов. Ние нямаме организирани пътувания на гърци към българското Черноморие, както имат Германия, Русия и други, допълни той. Гърците предпочитат България по-скоро по други поводи – например за Великден и Гергьовден, допълни той.

Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм обясни, че тези близо милион българи, които пътуват в Гърция, не са загуба за родния туристически бранш, а възможност за съпоставка на туристическия продукт. Нашият фокус трябва да бъде да качим ръста на чуждестранните туристи, а не да ограничаваме българските в чужбина, категорична беше Карастоянова.

Тя подчерта също, че трябва и инвестициите на държавата в туризма да се увеличат, а също и бюджетът на ресорното министерство. Карастоянова аргументира това с факта, че туристическият бранш дава сериозен процент от брутния вътрешен продукт на страната.

Още вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още