IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниското заплащане в сектор "Сигурност" води до корупция, смята експерт

Според Антон Станков внасянето на огнестрелно оръжие в затвора няма как да стане без участието на вътрешен човек

09:26 | 05.04.18 г. 1
Ниското заплащане в сектор "Сигурност" води до корупция, смята експерт

Ниското заплащане в сектор "Сигурност" води до корупция. Това заяви бившият министър на правосъдието Антон Станков пред Bulgaria ON AIR по случая с избягалите затворници.

Двама строго охранявани затворници, с присъди, близки до максималните, избягаха въоръжени посред бял ден през парадния вход на най-строго охранявания затвор в България. Издирването на бегълците продължава, а вчера по думите на министъра на правосъдието Цецка Цачева стана ясно, че за подготвеното бягство службите имали информация още миналото лято.

Според Антон Станков внасянето на огнестрелно оръжие в затвора няма как да стане без участието на вътрешен човек.

"Ниското заплащане води до корупция. Затворите в България са еднакво строго охранявани. С тези присъди двамата бегълци са били или на строг, или на усилено строг режим и не би трябвало да имат досег до оръжия. Министерството на правосъдието трябва да проведе собствено разследване", категоричен е Станков.

По думите му е крайно време системата на МВР като цяло да бъде реформирана, заедно с това да се обърне внимание и на затворите.

"Станаха такива изменения, че Софийският затвор се оказа в центъра на града. Не му е мястото там. Трябва да бъде засегнат въпроса за строеж на нова сграда на друго място", твърди експертът.

Той е на мнение, че мобилните комуникации са сериозен проблем на затворите.

"Не мисля, че след този случай трябва да се стигне до оставката на Цецка Цачева. Практиката сочи, че адекватни действия в рамките на седмица от страна на властите биха могли да свършат работа и двамата бегълци да бъдат хванати", уточни бившият правосъден министър.

“Най-тревожно е това, че редът в българските затвори се диктува от самите затворници. Налице е едно самоуправление. Показателен е фактът, че на престъпниците е позволено да вкарват най-различни техники, респективно с тях могат да влязат и всякакви предмети", коментира бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Криминалният журналист Богдана Лазарова подчерта, че на практика система не съществува. А мерките, които са били взети срещу бягстовото на единия от рецидивистите Владимир Пелов преди година, са били крайно недостатъчни.

Психологът Христо Монов обясни, че макар всички затворници да работят докато излежават присъдите си, те имат цялото време на света. И естествено го използват, за да кроят планове за бягство.

Гостите бяха категорични, че Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат заловени. А този случай е поредното доказателство, че системата не работи.

Още вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
gabarduk
преди 6 години
"Ниското заплащане в сектор "Сигурност" води до корупция. Това заяви бившият министър на правосъдието Антон Станков" Не на мен тия. Който си е корумпиран и 10 бона заплата да му дадеш пак ще си иска. Който е професионалист не. На който не му харесва заплатата да напусне. Толкова е просто. Що стоят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още