IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Павлов: Все още няма балон на пазара на недвижими имоти

В България традиционно доходността от жилищните имоти е около 6%, коментира шефът на агенция „Адрес“

10:45 | 19.03.18 г.
Георги Павлов: Все още няма балон на пазара на недвижими имоти

В България все още няма балон на пазара на недвижими имоти, а ако има, то той все още не е толкова надут, за да очакваме скоро неговото спукване. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията за имоти "Адрес".

"Считам, че все още цените не са достигнали пика от 2008 г., а едновременно с това доходите на населението за тези 10 години се повишиха. Така че, дори да има балон, ние сме в много по-ранна фаза или пък сме много по-добре подготвени за него", обясни Павлов. 

Един от измерителите, които се използва, за да се прецени дали ръстът в определен сектор има реална база да се превърне в балон или вече става дума за такъв, е текущата доходност на активите и текущата им цена, каза още гостът.

"При жилищните имоти това е наемната цена на имотите и тя все още не е стигнала до опасните си нива", добави изпълнителният директор на „Адрес“.

"В България традиционно доходността от жилищните имоти е около 6%, а при предишния балон тя бе спаднала до 3%. Това ясно показваше, че пазарът е надценен. Все още този фактор не подсказва наличие на балонизация. Ръстът на доходите за тези 10 години доведе до ръст на наемите, които са готови хората да платят. Според мен в момента доходността е между 4 и 5%", посочи Павлов.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
Crux
преди 5 години
Е от брокер какво очаквате да каже? Че цените ще падат и не бива да се купува сега? Същите тия разбирачи от 2008-а до 2014-а обясняваха как кризата е приключила и спад повече няма да има.Отделно, 6% доходност от жилищни имоти е пъла фантасмагория. Това означава, че един апартамент с цена 100 000 Евро (маломерен тристаен, ново строителство, напълно довършен и обзаведен) трябва да се отдава за 500 Евро месечно, за да се достигне годишна възвръщаемост от 6 000 Евро или въпросните 6%. И това години наред, без никакви допълнителни инвестиции и без апартаментът да стои празен. Пълен абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
До вчера балон на имотния пазар нямаше.Сега вече казваме ...все още няма балон.Истината е че за точно две години банките с техните отрицателни лихви по паричната маса,имотните агенции със спекулативни обяви,платени статии за ръст на цените и строителните фирми,надуха нов колосален имотен балон в България и най вече в град София.Навсякъде се тръби за ръста на заплатите ,НО никъде не се споменава че дори и след този ръст насреща имаме не малък ръст и на разходите за живот-стоки,услуги,абсолютно всичко.След уравнението ръст на доходите и разходи за живот получавате същата покупателна способност на заплатите ,както и при предишния имотен балон,и същите завишени спекулативно цени на жилищата в момента.Господина не ви казва че вече на много места цените са по високи и от предишния балон ,който надуха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още