IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС отхвърли ветото на президента за земите с променено предназначение*

Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля"

10:48 | 15.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за посевния и посадъчния материал, с които се изменя Законът за опазване на земеделските земи, предава БТА. Оспорените текстове са свързани с изменените правила за промяна на предназначението на земеделски земи. 

Със 124 гласа "за", 73 "против" и 6 "въздържал се" мнозинството в парламента прие повторно промените в закона и на практика отхвърли ветото. От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" подкрепиха измененията, а от БСП и ДПС се обявиха против тях.

Държавният глава не бе съгласен с новите правила. Според него те не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и промяна на предназначението й само по изключение при доказана нужда.

Законът бе приет от Народното събрание на 24 януари 2018 г. Той позволява на собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в срок, все пак да имат право на инвестиции, вместо земите да станат отново земеделски.

От левицата определиха президентското вето като напълно основателно, предаде Dnes.bg.

Йордан Апостолов от Обединен патриоти остро разкритикува мотивите, с които Радев върна за ново обсъждане поправките. Според него това е заради "псевдозелени, озеленени и какви ли още не". Той обвини БСП, че, когато са във властта, се извършват най-много заменки на земеделски земи.

Освен това каза, че едва ли някой от депутатите разбира от темата, което ядоса част от колегите му в парламента.

Бюрхан Абазов от ДПС отговори, че лично той е оглавявал три пъти междуведомствената комисия за замени на земи, а и имало и още хора, които били наясно с темата.

Червеният Иван Ченчев пък попита шефката на НС Цвета Караянчева : "Как сте? Спахте ли добре?" и поиска от нея да направи забележка на Апостолов, защото говорил глупости.

*Новината е допълнена в 11.44 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още