IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниският клас офиси в София трудно ще намират наематели

Компаниите се ориентират към хибридни модели на работа и едва 30% от заетите посещават физически офис

13:38 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Общият обем на отдадените офис пространства в София от началото на годината до момента е близо 108 хил. кв. м, като стойността на показателя е близка до средната за последните пет години. Това показва стабилизиране на пазара и чертае тенденция на плавно частично възстановяване след кризисната 2020 г.

По-ниският клас офис пространства обаче ще срещнат сериозни предизвикателства при намирането на наематели. В същото време отливът на инвеститори в първокачествени проекти може да доведе до недостиг на клас А офиси през следващите няколко години, пише консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Към момента наемодателите, решили да инвестират в ефективна трансформация на площите си, която да отговаря на нуждите на наемателите, успяват да реализират пространствата си при добри условия. Това прави конкуренцията за качествени пространства висока и задържа наемните нива стабилни.

„Макар делът на свободните площи да нараства през тримесечието, в отделни райони конкуренцията на наемателите е висока. Това е валидно главно за сградите, които са изградени съобразно новите условия или са с ефективно реновирани пространства. Пазарният натиск създава сложна картина, в която единственото решение е или ще бъде гъвкавостта“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в компанията.

Въпреки спада в безработицата новонаетите у нас служители не се насочват към офисите. Компаниите се ориентират към хибридни модели на работа и едва 30% от заетите посещават физически офис. Така делът на свободните площи нараства до 15% за периода юли-септември при 14,3% през предходното тримесечие.

Пазарът се движи главно от страна на IT и BPO индустрията, чийто ротационен принцип на работа не създава необходимост от наемане и усвояване на нови офис площи. Така консолидирането, оптимизирането и релокацията са основна причина за новонаетите за третото тримесечие площи – 38 хил. кв. м. Нетното усвояване представлява едва 10 685 кв. м. Новозавършените офиси за разглеждания период са малко над 40 хил. кв.м, а от началото на годината – 143 120 кв. м.

„През следващите месеци очакваме растеж на пазара, когато новозавършените проекти бъдат усвоени. От друга страна, ограниченото количество нови офиси ще осигури баланс между търсене и предлагане в средносрочен план. Към края на третото тримесечие едва 204 600 кв. м нови площи са в процес на изграждане, което представлява най-ниският обем за последните пет години. Общият обем налични площи към момента е близо 2,23 млн. кв. м, като от тях незаети са 333 хил. кв. м“, отбелязва Кръстев.

Две големи сделки станаха факт през третото тримесечие – релокацията на Software AG в Synergy Tower, където компанията нае 2750 кв. м, както и релокацията в комбинация с експанзия на нов наемател в Balkan Business Center, където бяха наети 2300 кв. м.

Лекото ускоряване на пазара е предпоставка за задържане на наемните нива на клас А сегмента на стабилни стойности. Към края на периода те остават 15 евро/кв. м за централната част на града и 12-14 евро/кв. м за периферията около главните булеварди. Нивата в по-ниския сегмент обаче са под натиск.

След понижението през второто тримесечие, между юли и септември доходността от първокласни активи се е стабилизирала на 7,5%, като стойността се е утвърдила от придобиването на Park Lane Office Center от SAP Labs, което е и най-голямата офис сделка за цялата 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още