IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Serdika Center и Paradise придоби пети мол в Словакия

Търговският център Galeria Mlyny се намира в град Нитра, а цената на сделката е 121,8 млн. евро

17:44 | 26.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle, който притежава моловете Serdika Center и Paradise в София, придоби търговския център Galeria Mlyny в град Нитра, Словакия, съобщава фондът на сайта си.

Цената на сделката е 121,8 млн. евро, а нетната оперативна печалба на словашния мол достига 8,4 млн. евро на година.

Galeria Mlyny се намира в центъра на словашкия град и е с брутна отдаваема площ от 33 200 кв. м. Търговският център е открит през 2009 г. и е разширен през 2015 г. с ново крило, което включва пет мултиплекс кина. 98% от площите в мола са наети, а сред ключовите марки са веригата супермаркети Billa, испанската марка за дрехи Bershka, Guess, H&M, Orsay.

Galeria Mlyny е посещаван от 9 млн. души на година. Той е основният търговски център в Нитра, град със 79 хил. души население в Западна Словакия и главен град на едноименната област, която има население от 689 хил. души.

Очаква се икономиката на града да се възползва от нов завод за сглобяване на автомобили, който ще отвори врати през втората половина на 2018 г. и ще създаде до 2800 нови работни места до 2020 г.

Придобиването на Galeria Mlyny увеличава портфолиото от имоти на NEPI Rockcasle в Словакия, където фондът вече притежава четири търговски центъра. Това го превръща в най-големия собственик на търговски площи в страната.
Тази година южноафриканският фонд продължава експанзията си в Централна и Източна Европа и в България. В края на май той придоби търговски центрове в Полша и Литва на обща стойност близо 190 млн. евро.

В началото на миналия месец стана ясно, че NEPI Rockcastle започва изграждане на търговски център в Пловдив, който трябва да отвори врати до края на 2020 г. Инвестицията е на стойност 150 млн. евро и се очаква изграждането на мола да създаде над 1500 нови работни места.

Южноафриканският фонд разширява активно присъствието си и в Румъния. В края на март беше съобщено, че компанията работи по два проекта за нови молове в градовете Сату Маре и Търгу Муреш, които трябва да бъдат завършени най-късно до края на 2019 г. Инвестицията в двата обекта е на стойност 90 млн. евро.

NEPI притежава имоти в осем страни от Централна и Източна Европа - България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Сърбия и Хърватия, а общото портфолио от имоти на компанията в региона се оценява на 5 млрд. евро, стана ясно от отчета й, публикуван в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още